27.04.2016

Маца / Matzo – Дума на деня

Маца
Маца / Matzo – Дума на деня – EVS Translations

Те изглеждат до голяма степен като обикновените крекери и имат вкуса на безсолните им разновидности, продават се в открояваща се опаковка и най-често могат да се видят в „етническите/ международни“ секции на местните магазини за хранителни стоки. За много хора, които не са евреи, и особено за онези, които не живеят в непосредствена близост до еврейски общности, днешната дума ще се стори доста необичайна. Като знаем, че празникът Пасха започна миналия петък (22 април), вероятно е подходящо днес да обърнем внимание на една от най-популярните еврейски храни, наречена маца.

Най.простичко казано, маца е вид плосък хляб, приготвен с набухвател от типа на бакпулвер, мая, сода за хляб и т.н. Самата дума произлиза едновременно от думата matse на идиш и думата maṣṣāh на иврит, като и двете се превеждат като „невтасал хляб“.

Още при първата известна употреба на думата в английския език през 1650 г. в превода на Едмънд Чилмийт от италиански на The History of the Rites of the Jews (История на еврейските ритуали) пише какво представлява хлябът: „Известно количество невтасал хляб, наричан Matzo (маца)“. И макар днес маца да се появява в много разновидности, включително и такива, които включват различен вид брашно или брашно без глутен, както и лук, маково семе и други подправки, само обикновеният вариант от пет приемливи вида зърно – пшеница, ечемик, ръж, овес и лимец – плюс вода, се асоциира в Пасха.

Като при много други еврейски обичаи, символиката и значението на маца по време на Пасха са многопластови. Както е известно, Пасха ознаменува масовото изселване на евреите от Египет, което е станало толкова набързо, че във втората книга от Петокнижието Изход 12:39 пише:Те изпекоха тестото, което бяха взели от Египет, на небухнали питки, понеже то не беше втасало, защото бяха прогонени от Египет и не можеха да протакат тръгването, и не бяха се запасили с провизии;“ следователно питките се ядат в знак на възпоминание.

От друга страна се смята за lechem oni или „хляб за бедняка“, така че той напомня, че човек трябва винаги да бъде скромен и смирен и да си припомня какво представлява животът в робство. Освен това се смята, че когато се яде маца по време на Пасха, това напомня даренията, правени в Храма в Йерусалим преди разрушаването му.

При цялото си религиозно значение, маца днес надхвърля традиционните си еврейски корени. Понеже хората стават все по-внимателни към храната, която консумират, храната кашер като маца става все по-популярна и се адаптира, за да отговори на променящите се вкусове. Например яденето на смляна на дребни трохи маца може да се използва като алтернатива на брашното или когато искаме да сгъстим печивата, а модерните експерименти доведоха до създаването на такова нововъведение като „маца пица“, която в крайна сметка представлява парче маца, покрито със сирене и сос за пица.

И така, макар питките маца да изглеждат непозната храна за мнозина и да се свързват основно с Пасха, определено си заслужават вниманието следващия път, когато посетите магазина за хранителни стоки.