28.05.2013

Възраждане на Шетландските острови: как новите инвестиции съживяват производството на петрол и газ в Северно море

Възраждане на Шетландските острови
Възраждане на Шетландските острови: как новите инвестиции съживяват производството на петрол и газ в Северно море

През 1977 г. нюхемпширският „Нашуа Телеграф“ публикува дълга статия за откритите наскоро подводни нефтени залежи на Шетландските острови. Текстът проследява бързите промени, оказали влияние върху далечния остров в Северно море, и размишлява върху това как участието на Шетландските острови в „ожесточената надпревара за богатства“ ще се отрази в дългосрочен план върху островите, населението им и околната среда. Оттогава насам Шетландските острови извличат материална полза от петролно-газовата индустрия като няколко други региони в Европа. Инфраструктура, удобства, здравни програми и добре платени работни позиции – днес всичко това е вече достъпно за общностите, които преди се бореха с крайната нищета и масовата емиграция, заплашващи да превърнат най-северната част на Великобритания в изоставена пустош.

След това обаче дойде новото хилядолетие, а с него и намаляващата цена на петрола, високите такси и забавянето на производството. Обемът продукция от кладенците в Северно море достигна своя връх, а прогнозите за бъдещето бяха отчайващо мрачни. Анализаторите прогнозираха, че залежите с най-високо производство са били експлоатирани из основи, а разработването на други, потенциално доходоносни, е твърде голямо предизвикателство. В резултат на това дневната продукция от шетландските залежи спадна до по-малко от петдесет процента през 2010 г., в сравнение с връхната си точка в края на 1990 г. Мнозина смятаха, че производството на петрол и газ няма обещаващо бъдеще.

Но после нещата започнаха да се променят. Американският петролно-газов бум спомогна за въвеждането на модерни технологии и доведе до нови потоци от приходи, които да допринесат за развитието на остаряващите залежи нефт в Северно море. В съчетание с покачващите се цени на петрола и перспективата за подновени данъчни облекчения бъдещето на петролно-газовото производство във водите северно от Великобритания изглежда много по-светло, което кара експертите да прогнозират дори пълна противоположност на миналогодишния производствен спад.

Типични примери за възраждането на тези региони са нефтените полета Даруин и Солан. Находището в Даруин е първоначално проучено от Амоко още през 1975 г., но никога не е било напълно разработено, тъй като областта се е смятала за твърде трудна за експлоатация и прекалено непредсказуема в икономически план, за да могат да се обосноват необходимите инвестиции. Според новите прогнози това находище ще вдигне доходите си до 500 милиона барела, като първото производство на петрол от новите залежи се очаква през 2018 г. По подобен начин находището в Солан е първоначално открито от Хес в началото на деветдесетте години на миналия век, но разработването му така и не стига по-далече от етап проучване. Днес находището е придобито от Premier Oil и Chrysaor, които са обезпечили лиценз за производство и до 2014 година се очаква да извличат петрол от дълбоководен кладенец с дълбочина 135 метра и интензитет около 24 000 барела дневно.

Един от най-големите и вълнуващи проекти в района около Шетланските острови обаче е Statoil’s Mariner – северно нефтено находище, за което се прогнозира производство до 55 000 барела дневно, като се започне от 2017 г., както и съвместният проект между „Бритиш петролиум“ и „Шел“ в обширното находище Clair край западните брегове на островите. Очаква се „Бритиш петролиум“, „Шел“ и техните съдружници да инвестират в проекта над 8 милиарда долара, като се започне със сондажа на пет пробни кладенеца. Тези проекти са само шепа от многото подобни проекти, които изникват понастоящем по цялото Северно море. Те са доказателство за подновения оптимизъм в тази индустрия и споделеното мнение сред инвеститори и производители, че петролът в Северно море далеч не е проучен.

EVS Translations предоставя пълна гама от преводачески услуги в областта на петролно-газовата индустрия, като сондажни програми и доклади за експедиции, политика по управление на кладенците, геофизични и геотехнически регистри, технически и CAD чертежи, ръководства по поддръжка и експлоатация, презентации и доклади от заседания на комисиите.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.