29.05.2013

Татуировка / Tattoo – Дума на деня

Татуировка / Tattoo

Нова дума произхождаща от британския мореплавател – капитан Джеймс Кук.

В записките на Кук има сравнително обширни коментари за правенето на татуировки, наблюдавано първоначално в Таити, а по-късно и в Нова Зеландия. През 1769 той пише в дневниците си следното: “Представители и на двата пола си гравират рисунки по телата, които на техния език се наричат татуировки. Това се прави като се инфилтрира черен цвят под кожата по такъв начин, че да не може да бъде заличен.” На полинезийски език думата “татау” означава незаличими белези. Когато дневниците на Кук стават бестселър при завръщането му у дома, татуировката, която е част от ежедневието на хората в Южните морета от хилядолетия, навлиза в английския език като дума.

Днес татуировките не са нещо необичайно. Един сравнително наскоро публикуван бестселър от 2005 година съдържа думата в заглавието си. Това е “Момичето с татуировка на дракон” (Българският превод е “Момичето, което си играеше с огъня”) на Стиг Ларшон. Този трилър от трилогията “Милениум”, написан от покойния вече шведски журналист и писател, се е продал  в над 15 млн копия  в САЩ. По трилогията са заснети и филми, които се превърнаха в хит.

Сред най-предпочитаните татуировки, които поколения наред избират да гравират върху телата си са звезда, кръст, криле, ангели, дракони, феникс, пеперуди, феи, лъвове. Според данни от 2010 година 25 % от австралийците под 30 години имат татуировки,  а едно изследване от 2013 година показва, че повече от една пета от възрастните американци носят татуировка.

Абонирайте се чрез RSS