11.04.2017

Норвегия

Норвегия
Норвегия – Интересни факти – EVS Translations

Нека започнем с факта, че Норвегия представлява аномалия от енергийна гледна точка. Страната има едни от най-високите цени на газ/петрол в света. Въпреки това също така е нетен износител на нефт, с доказан резервоар от над 5 милиарда барела петрол. В допълнение, имайки предвид тези резерви, между 98-99% от електричеството на Норвегия идва от водноелектрически централи.

Норвежците не позволяват на нищо да попречи на транспорта. Не само че Норвегия е построила най-дълбокия подводен тунел (287 метра под морското равнище), но също така и най-дългия автомобилен тунел − тунелът Леардал, който е дълъг 15 мили.

Като оставим настрана електричеството и транспорта, пиенето е сериозна работа. Шофирането в нетрезво състояние е тежко престъпление, при което залавянето автоматично води до 30 дни затвор, отнемане на шофьорската книжка за една година и глоби до 10% от годишния ви доход. Освен това само избрани магазини, наричани Vinmonopolet, имат разрешение да продават алкохол и те се намират единствено в градовете, като във всеки град имат само един или два такива магазина. Въпреки това гуляите през почивните дни и празниците са нещо обичайно и дори бившият министър-председател на Норвегия Йенс Столтенберг се появи пиян по телевизията, докато изнасяше реч.

А в един от градовете на Норвегия Лонгиърбиен правилата са толкова стриктни, че дори умирането е незаконно! Да, това е малка шега, но само в известна степен. Поради малкото гробище на града и факта, че се намира в Северния полярен кръг, където почвите са вечно замръзнали, което не позволява на телата да се разграждат, по закон гробището не може вече да приема нови “обитатели”.

Говорейки за обитатели, така както в Америка има почти толкова евреи колкото в Израел (ако не и повече), в Америка има толкова хора от норвежки произход, колкото са норвежците в Норвегия, особено в Горния среден запад (Минесота, Уисконсин и Северна Дакота). А някои норвежци дори вярват, че викингският изследовател Лейф Ериксон е първият, който открива американския континент.

Когато става въпрос за кулинарната традиция на Норвегия е нормално да се споменат ястията от дивеч, риба (особено пушена сьомга), кореноплодните зеленчуци и дори скандалната Lutefisk (сушена отлежала риба), но Норвегия е повече от това. Например 8,2% от норвежците ядат такос всеки петък, а неофициалното национално ястие е замразена пица Grandiosa, въпреки че не върви много добре с националната напитка akevitt или aquavit (от латинското aqua vitae, „вода на живота“) − спиртна напитка на основата на картофи или зърнени култури, подправена с кимион.

И докато кралското национално животно на Норвегия е лъвът, през 2008 г. страната даде рицарско звание на кралския пингвин, след като няколко пъти бе номиниран след приемането му за талисман на норвежката гвардия през 1972 г. Освен това норвежците са едни от малкото народи в света, които ловуват китове.

А очевидно и едни от най-проспериращите, тъй като страната заема първо място през 2015 г. и второ през 2016 г. в Индекса за просперитет, касаещ богатството и благосъстоянието на хората, при който данните за приходите са прозрачни, като Норвегия публикува годишните данъчни декларации на своите граждани онлайн.

А норвежката икономика е просперираща и смесена и докато правенето на бизнес в страната е относително лесно, местният език и разпоредби могат да бъдат сериозно затруднение.

В това отношение нашите сертифицирани преводачески услуги с норвежки език са идеалното решение за компании, които оперират във всички сектори на индустрията. За да научите повече, щракнете тук, за да се свържете с нашия отдел за преводи с норвежки език.