23.01.2014

Олимпийско градче / Olympic village – Дума на деня

Успехът на съвременните олимпийски игри зависи не само от глобалния интерес към събитието, но и от броя на атлетите, които взимат участие в тях. През 1896 г. общо 250 атлети участват в олимпиадата и сред тях – нито една жена. Жените се състезават за пръв път едва през 1900 г. на олимпийските игри в Париж. Тогава от общо 997 атлети само 22 са жени.

За първи път за атлетите са построени специални жилища по време на Олимпийските игри в Париж през 1924 г. Но дървените къщи не са били особено впечатляващи. По време на игрите в Амстердам през 1928 г. повечето от атлетите нощуват в хотел или в плавателни съдове, закотвени в каналите на града.

Първото строителство на олимпийско градче ни връща към олимпийските игри в Лос Анжелис през 1932 г. При подготовката на игрите американското месечно списание „Popular Science“ пише през 1931 г. за планове за изграждане на олимпийско селище с „няколкостотин къщи, столова с дължина от 1200 фута и обширна административна сграда.“ Плановете включват още поща, зъболекарски кабинет, театър и олимпийско радио. Трябва да се отбележи, че в селището са били настанени 1836 атлети, докато жените състезателки са нощували в хотел.

Колко различно е това от положението днес! От олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. насам олимпийското градче става неизменна част от облика на града след края на игрите.