04.11.2014

Пастел / Pastel – Дума на деня

Пастел е дума, която се отнася за много цветове. Често те са на мода, демоде или просто са трендинг. Когато става въпрос за мъжка мода, думата пастел подхожда на атмосферата в сериала “Маями Вайс”. Очевидно филмът е заснет в Маями и стилът на мъжкото облекло и обкръжението на страхотни сгради в стил „Ар Деко“, много си подхождат.

Думата пастел има италиански корени – отнася се за цветен молив или тебешир. През 1495г., Леонардо да Винчи споменава начина на сухо оцветяване с червен тебешир в своите архитектурни и инженерни скици.

Още при първата употреба на думата пастел в английския език, става ясно, че става въпрос за сухи бои. В напътствията си как да бъдеш джентълмен, Хенри Пичъм описва каква е модерната идея за пастела: “За да рисувате със сухи бои, ви трябват продълговати пастели, които можете да си направите като счукате червен или какъвто и да било друг цвят графит“. По-късно той пише окончателния наръчник за джентълменско поведение, подходящо озаглавен “Абсолютният джентълмен”.

Едуард Норгейт, музикант, художник и писател по въпросите на изкуството, може да се похвали с това, че пръв привлича вниманието на английските художници към пастела,  когато през 1628 г. в книгата си “Миниатюра или изкуството на рисуването” (Minitura or the art of Limning) включва описание от 4 страници на рисуването с пастели, описвайки цветния тебешир като “необходим, удобен и чудесен“. Първоначално, както пише в “Полиграфичен речник” (Dictionary Polygraphy) от 1735г., “цветните тебешири се наричат пастели“. Те бързо стават популярни сред художниците, които ги считат за по-лесни и удобни от маслените бои.

Думата пастел се утвърждава със смисъл на моден артикул чрез женските портрети – в един момент става модно жените да бъдат рисувани с пастели, по възможност с подходящ тоалет. Най-прочутата английска писателка, Джордж Елиот, пише в романа “Феликс Холт”: “Портрети с пастели на дами с перлен цвят на кожата и коси, посипани с пудра.“. Очевидно дори по онова време, дамите, които са били рисувани, са били облечени в подходящи цветове – пастелни.

Днес не е възможно човек да избяга от пастелите, думата е считана за трендинг. Вероятно това е така, защото е била употребявана вчера, днес и е много вероятно да се върне утре.