29.01.2016

Пескетарианска диета / Pescetarian Diet – Дума на деня

Резултатите от най-новите проучвания показват, че съществува връзка между увеличения риск от рак и прекомерната консумация на червено месо, както и наличието на рискове за здравето, свързани с консумацията на преработени храни; затова все повече хора смятат да променят диетата си, като намалят месото.

Някои хора стигат до крайности, като изключват всички животински продукти от диетата си, но за онези, които не искат да станат вегани, нито са готови да се откажат напълно от месото, има друга алтернатива – пескетарианската диета.

Тази диета ни позволява да консумираме риба и всички рибни продукти, а изключва всякакво друго месо. Диетата може да бъде практикувана в три основни варианта: с изключване на месото, но без да се лишаваме от другите животински продукти, т.е. масло, млечни продукти и яйца; изключване на месото и млечните продукти, но консумация на яйца; или пълно пескетарианство и лишаване от всички животински продукти.

Нека да изясним нещо – много хора претендират, че са вегетарианци или вегани, а продължават да сервират риба и рибни продукти на трапезата си, така че този модел на хранене ги прави пескетарианци.

Този вид диета получава популярното си име през 90-те години на 20 век, като етимологията е толкова лесна, колкото и намирането на разнообразни замразени рибни продукти във вашия местен супермаркет. За съжаление намирането на прясна риба, особено уловената в моретата и океана, а не отглежданата във ферми, е голямо предизвикателство за повечето от нас.

Името на диетата в английския език произлиза или от испанската и португалската дума pescado, или от италианската дума pesce (всички те означават „риба“), като и двете произхождат от латинския глагол piscare („ловя риба“).

Коренът на думата е съчетан с английската дума vegetarian (вегетариански), за да даде име и концепция на диетата – Pescetarian diet (Пескетарианство). Както забелязваме, диетата първоначално е описвала начин на хранене, който е основан на консумацията на морски дарове и растителни храни, синоним на vegequarian (веган, който консумира всички видове морска храна – от aqua (вода)).

Терминът се появява за пръв път в писмена форма през 1991 г. в The Fiddlehead Cookbook: Recipes from Alaska’s Most Celebrated Restaurant and Bakery (Готварска книга на „Фидълхед“: Рецепти от най-прочутия ресторант и пекарна в Аляска), където авторите Нанси Дечерни и Джон Дечерни твърдят: За да се харесаме на нашата пескетарианска публика, използваме пушена камбала от Аляска“.

Пескетарианската диета е добър избор за онези, които са готови да откажат небцето си от удоволствията, които предоставя консумацията на червено месо и разумна първа стъпка за онези, които планират по-късно да преминат към вегетарианска диета. Моралните и екологични предимства на диетата са реални, но има и някои неудобства, които не трябва да се пренебрегват. Някои мазни бели риби като сьомгата, скумрията, морски костур и камбала например, имат ниски нива на някои замърсители, които с времето могат да се натрупат в човешкия организъм и така да увеличат риска от… рак!

Така се връщаме отново към златното правило – да избираме внимателно какво консумираме и да се храним умерено, независимо от избрания режим на хранене.