29.07.2014

Отвъд любимото развлечение на Америка

преводачески услуги за спорта
Професионални преводачески услуги за спорта, от маркетинг и търговия със спортни стоки до търсене на подходящи кадри и запълване на свободни позиции.

От много години насам американците са свикнали с фразата „толкова американски, колкото хот дог, бейзбол и ябълковия пай на мама“. Въпреки това, истината започва да става малко по-различна. Докато две от трите споменати са примери на американски заемки от други култури – ябълковият пай има корени в Англия, а хот догът се е появил като тип кренвирш в Германия – бейзболът е единственият пример за американски спорт, който все повече прераства в глобален. Ако разгледаме данните от Дните на открити врати през 2013 г., 28.2% от всички играчи в отборите от Главната лига по бейзбол са родени извън САЩ, а в рамките на този процент са представени 15 държави и територии. От първия момент, в който бейзболът започва да се играе извън Съединените Щати по време на войната между Мексико и Америка през 1847 г., до днес спортът наистина се превръща в жизнен „глобален“ феномен, с множество поддръжници в двете Америки и държавите от тихоокеанския регион.

Поради своята близост до Съединените Щати изглежда логично любимото развлечение на Америка да представлява водещ спорт в съседните страни от Латинска Америка и Карибския регион. (Освен това, тъй като в днешно време футболът зае челната позиция на фаворит, като измести бейзбола в САЩ през последното десетилетие, лесно може да се оспори, че бейзболът е в по-добро състояние на Карибите отколкото в самата Америка!). Докато населението на отделните територии на Карибите е твърде малко като брой, за да поддържа собствена лига (основното изключение от което се явява Венецуела), от тях идва голяма част от таланти за вербуване, които стават скаути в Главната лига по бейзбол. Резултатите от вербуваните кадри са осезаеми. Населението на Доминиканската република, Венецуела и Пуерто Рико общо е малко повече от това на Калифорния. Взети заедно, тези три страни допринасят за почти 20% от всички играчи в Главната лига по бейзбол (съответно с по 10.2%, 7.3%, и 2.3% дял).

Извън Съединените Щати, тихоокеанския регион, забележително е, че Япония е страната с най-напреднала и добре развита лига. Има обаче отчетливи разлики между споменатите региони. В момента японската лига Nippon Professional Baseball има ограничение за позициите за рустъри от чуждестранен произход. Наскоро обаче постигна съгласие с Главната лига по бейзбол относно размяна на играчи и предлагане на договори. Що се отнася до самата игра, има леки разлики в големината на игрищата и спортните съоръжения, както и осезаема разлика сред групите фенове. Отборите от Северна Америка се разграничават според местоположението си, докато японските отбори се различават според това кои са собствениците им или корпоративните им спонсори.

Въпреки че дотук разгледахме позицията на бейзбола като доминиращ спорт в карибския регион, Латинска Америка и тихоокеанския регион, той набира популярност и в неподозирани преди места като Южна Африка, Океания и дори Европа. В България например през 90-те години на миналия век вече съществува Българска федерация по бейзбол и софтбол и досега са осъществени 6 национални шампионата и 2 издания на купа България. Нарасналият интерес се дължи на вече установени и нови пазари, но в тази ситуация става все по-трудно хем да се развива играта, хем да се управляват разликите в начина на прилагане на спорта, езиковите и културни бариери, които се изпречват на пътя на треньорите, играчите и почитателите им. За всеки, който проявява професионален или личен интерес към спорта, от маркетинг и търговия със спортни стоки до търсене на подходящи кадри и запълване на свободни позиции, комуникацията е от ключово значение, което поставя на първо място необходимостта от професионални преводачески услуги за спорта. Ще ги намерите при нас, фирма за преводи EVS Translations! Ние знаем колко е важно хората да се разбират от японски на български, през норвежки и чешки, до италиански и нидерландски. Свържете се с нас още днес на +359 (2) 980 52 54 или bg(at)evs-translations.com.