22.12.2015

Просеко / Prosecco – Дума на деня

Някои от нас ще посрещнат Новата година с шампанско в ръка, други ще отпиват Просеко, трети ще отбележат празника с някакъв вид газирано бяло вино, без да са съвсем наясно какво точно пият.

Мнозина смятат, че италианското бяло вино Просеко е шампанизирано вино по дефиниция, но това само отчасти е вярно. Да, наистина най-прочутата и популярна разновидност е пенливото Просеко ДОК, но има и полу-пенливо Фризанте и непенливо Транкило, като всички те се правят от грозде от сорта „Глера“.

А когато става дума за сладостта, виното Просеко, в зависимост от количеството захар на литър, то се квалифицира като „брут“ (до 12 г остатъчна захар на литър), „екстра-сухо“ (12–17 г на литър) или „сухо” (17–32 г на литър).

Древни ръкописи проследяват историята на виното Просеко до вината Pucinum или Pucino в Римската империя.

Прочутият римски автор Плиний Стари го описва като едно от най-превъзходните вина на трапезата на римските сановници, което те високо ценели и смятали, че като го пият, удължават живота си.

Виното се прави от грозде от сорта „Глера“, което първоначално виреело близо до село Просеко на карстовите хълмове над Триест, които тогава били известни като Puccino.

Смята се, че първото известно споменаване на името Prosecco е на англичанина Файнс Морисън. Когато пътувал из северната част на Италия през 1593 г. той го опитал и го наредил сред най-прочутите местни вина: „Тук вирее гроздето, с което се прави виното Pucinum, днес наричано Prosecho, много ценено от Плиний“.

През 18 век отглеждането на грозде от сорта „Глера“ се разраства из региона, за да се разпространи по-късно из съседните по-ниски области на Венето и Фриули. И точно тук просекото, каквото го познаваме днес, е произведено за пръв път, когато през 1868 г. производителят на вино и химик Антонио Карпене започва да прави Просеко в големи резервоари, вместо да оставя ферментацията да се извършва в бутилки.

За пръв път британските читатели узнават за бялото вино от област Венето през 1866 г. в ноемврийския брой на списание The Times: „Два вида бяло вино – Вердизо и Просеко и едно червено, Робозо, които не се различават особено от белите и червени вина от разположените на север лозя на Франция“.

Виното Просеко печели все повече популярност в последните няколко години, като се изнася в почти 100 страни, включително в Обединеното Кралство, чийто внос скочи от 38 млн. евро през 2013 г. до 57 млн. евро през 2014 г., и в САЩ, където растежът на вноса е с 28,4% за същия период.