29.05.2015

Роуминг / Roaming – Дума на деня

На всички ни се е случвало да преминем в един или друг момент през изпитанието, наречено роуминг. Въпреки че по принцип го възприемаме като полезна модерна услуга, когато получим сметката, чувствата ни са доста по-различни. В последните 12 месеца британските потребители на мобилни телефони бяха неприятно изненадани от астрономически сметки за роуминг за 573 млн. британски лири заради пътувания до континентална Европа. Известни са ни високите тарифи, таксите и законите, така че всички ние в даден момент от попрището ни на потребители на мобилни телефони сме очаквали със страх пристигането на сметката, плащали сме високите такси и сме отказвали телефонни разговори, когато ни се е налагало да ползваме роуминг. Първият европейски разговор с роуминг е осъществен между финландския телеком PT и Vodafone през октомври 1991 г., а първото международно споразумение за роуминг е подписано само година по-късно. И въпреки че роумингът се превръща в проклятие, когато прекрачим националните ни граници, какво можем да кажем за самата дума?

Като асоциират думата с модерната електроника, мнозина забравят факта, че думата roaming е доста по-стара от последния модел с капак на Nokia от късните 90 години на 20 век, който събира прах в някое чекмедже у дома. Като показва защо думата е била рециклирана, за да получи ново технологично значение, първата дефиниция на roaming включва действието бродене или безцелно движение (като например движение извън зоната, в която мрежата има покритие). Думата идва от средновековния английски език и се появява за пръв път през 14 век. Произходът на корена й roam все още не е известен. Твърде е възможно да произхожда от староанглийската дума ramian, или старонорвежката reimuthr, като и двете думи означават „действие, свързано със скитане.

Първата позната употреба на думата е от 1310 г. в история за Свети Августин, записана от Карл Хорстман и публикувана на немски със заглавие Sammlung Altenglischer Legenden (Сборник от древни английски легенди) (1878 г.), където пише: „Докато преминаваше покрай една нива, скитайки.“ Ако прескочим напред един век и стигнем до 1984 г., ще видим първата употреба на думата в съвременното й значение в издание от 20 юни на PR Newswire, което се опитва да въведе нова дефиниция на думата: „Роумингът позволява на цифровия потребител да ползва услуги извън зоната на дома си.“ В крайна сметка един цитат от издание на Holiday Which? от 2003 г. може да послужи като полезна идея за онези, които са принудени на платят своя дял от огромната сума от 573 млн. лири за такси за роуминг: „Преди да напуснете Обединеното кралство, трябва да се свържете с вашия мобилен оператор, който да подготви телефона ви за роуминг, ако искате да имате някаква мобилна връзка.“