27.01.2015

Сол и пипер / Salt and pepper – Дума на деня

Изразът сол и пипер (salt and pepper), също като абанос и слонова кост, (ivory and ebony) се отнася за неща, съставени от два цвята – бяло (сол) и черно (пипер), и може да се употребява за светли и тъмни оттенъци.

Докато изразът абанос и слонова кост става популярен през 1982 г. благодарение на песента на Пол Макартни и Стиви Уондър, получила името си и вдъхновена от случая на две възрастни жени, бяла и тъмнокожа, които свирели заедно на пиано, и след като получили удар, те били частично парализирани, но продължили да свирят заедно на белите и черните клавиши, всяка с една ръка, историята на израза сол и пипер не е толкова бляскава, въпреки че ни връща 100 години назад във времето.

В брой на американското списание Saturday Evening Post от 9-ти януари 1915 г. главна героиня от история с продължение в списанието е описана как „прокарва ръка през загладената си коса с цвят на сол и пипер“.

Макар първите образи, които този израз събужда в съзнанието, да са косата на Круела де Вил или нещо, подобно на далматинец (ясно открояващи се кичури бяла и тъмна коса), изразът сол и пипер подхожда за всеки цвят на косата, съставен от поне два различни оттенъка, единият от които е бял – за добро или за лошо всяка посивяваща коса може да бъде определена с фразата сол и пипер.

Изразът сол и пипер попада в светлината на прожекторите в края на 50-те години на 20 век със значение на нещо много по-различно от коса, но тясно свързано с цвета – известните навремето „цветни“ училища. С плана „Далас“ от 1958 г. стартира училищна програма в подкрепа на расовата интеграция. Тя предоставя на учениците право на избор дали да посещават сегрегирано училище, или училище със смесени раси и смесени класове. Планът предизвиква сблъсъци на общественото мнение и изслушвания в съда и става известен като план „Сол и пипер“. Малко по-късно град Хюстън прилага плана, както пише Wall Street Journal в броя си от 12 август 1959 г.: „Хюстън обмисля да въведе плана „Сол и пипер“, който е широко препоръчван, но все още не е приложен. Той призовава за първоначална интеграция в училищата, където има най-малко възражения от родителите, и разширяване в други области по-късно“. След година първите афроамерикански деца навлизат в училищата за бели в Хюстън.

В българския език изразът сол и пипер има преобладаващо кулинарни „оттенъци“, така че не рискувайте да го употребявате пред фризьора си, за да не го хвърлите в недоумение.