08.05.2015

Сурогатна майка / Surrogate mother – Дума на деня

След като светът отбеляза с въодушевление радостната новина за раждането на кралското бебе, в глобалната мрежа се разпространиха някои конспиративни слухове.

Появиха се предположения, че малката принцеса Шарлот Елизабет Даяна – четвъртата по ред наследница на британския трон – е родена няколко дни преди официално обявената дата, а истинското раждане е запазено в тайна.

Един руски вестник отиде още по-далеч в конспиративните теории, като лансира странната теза, че вероятно бебето е било износено от сурогатна майка. Предположението се базира на изключително краткото време, в което Херцогинята на Кеймбридж се възстанови след раждането и се появи пред публиката с току що роденото кралско бебе. Според много майки, независимо от задължителния кралския протокол и високото качество на медицинските услуги в клиниката, не е възможно една родилка да се съвземе толкова бързо след раждането и да се появи пред публиката в такава блестяща форма, както се случи с Кейт Мидълтън само няколко часа след самото раждане.

Най-новата кралска конспиративна теория повдига въпроса за етиката на договорките за сурогатно родителство, но в случая с нашата поредица Дума на деня, това провокира по-скоро любопитството ни какъв е произходът на думата surrogate (сурогатен).

Думата surrogate произлиза от латинската дума surrogātus, производна на subrogātus (замествам, поставям се на мястото на някого) и в областта на правото се отнася до оторизирано действие от името на друг.

Думата навлиза в английския език като термин в правото през 1604 г. в творбата на Робърт Кардуей A table alphabetically containing and teaching the true writing, and understanding of hard usual English words (Таблица в азбучен ред, която съдържа правилния начин на изписване и обяснения на трудни английски думи), където има кратко определение на думата сурогатен: „заместник, който застава на мястото на друг.

Няколко десетилетия по-късно думата изоставя тясното си юридическо значение и започва да се отнася за всеки, който действа от името на друг или заема неговото място, както се вижда от един цитат от 1644 г. от творбата Chirologia: or The natural language of the hand (Хирология или естествения език на ръката):Ръката е създадена като сурогат или наместник на сърцето.

Концепцията за сурогатната майка излиза на глобалната сцена през 70-те години на 20 век с появата на първото бебе ин витро, което се ражда през 1978 г. И както пише „Таймс същата година: „Търсенето на сурогатни майки е много голямо… Независимо от потенциалните правни проблеми, някои вече се спряха на идеята да използват сурогатни майки.

Днес, почти четири десетилетия по-късно, ситуацията остава почти непроменена – съществуват многобройни етични проблеми, свързани със сурогатното майчинство, законите за сурогатно майчинство се различават твърде много в различните страни, но въпреки това търсенето продължава да е много голямо.