17.11.2014

Суши / Sushi – Дума на деня

Суши е японско ястие, известно с това, че в приготовлението му се използва голямо разнообразие от сурова риба, която се поставя върху ръчно оформени топки ориз. Всъщност има много различни видове суши топинги, включително и октопод, нато  (ферментирали соеви зърна), червен хайвер и морски таралеж. Популярен начин за представянто на суши включва темаки суши (temakizushi), при който оризът и плънката са увити във фунийка от хрупкави печени водорасли, или маки суши – цилиндрично ролце суши, увито в морски водорасли.

Алис Мейбъл Бейкън, американска писателка и експерт по въпросите на женското образование в САЩ и Япония, по времето на ерата Мейджи (1868-1912), въвежда думата суши в англоговорящия свят, чрез книгата си “Японски интериор” (A Japanese Interior) (1893), в която описва суши като “оризови сандвичи“. За разлика от сандвичите обаче, много често, единственото място, където може да се яде суши, са ресторантите, специализирани в този тип кухня. В най-луксозните ресторанти за суши клиентите си поръчват последователно различния видове суши, приготвени специално за тях от шеф готвач от висока класа. В най-евтините заведения, наречени кайтенсуши, по-известни като суши барове, има поточна линия, от която клиентите си избират предпочитаното суши.

Ако сте привърженици на бързото и здравословно меню, няма нищо по-добро за вас от местното заведение кайтенсуши за евтино, но вкусно суши, което се сервира винаги с неограничено количество зелен чай. Това е великолепна бърза храна, когато разполагате с малко време, защото е достатъчно да седнете на бара и яденето е вече пред вас. Цената на порция с две ролца суши започна от около 105 японски йени (1.40лв.) и понеже храната постоянно се движи край вас на линията, ще ви бъде трудно да оставите дървените пръчици и да си поискате сметката. По-скъпи възможности също са налице като оторо – наистина няма по-хубаво суши от оторо! Оторо представлява риба тон от областта на корема и въпреки не особено апетитното описание, трудно ще откриете друга храна, която се топи в устата като сурово парче от корема на риба тон.

В последното десетилетие, суши постепенно печели популярност и във Великобритания, но цената му е висока, а и няма голямо разнообразие. Явно британците все още не са съвсем убедени привърженици на суровата риба и по-необичайните форми на морска храна, и ястията от суши обикновено са със сьомга, риба тон и няколко вегетариански видове. Може би след още едно десетилетие, ако вкусът към сушито се развие, можем да очакваме въвеждането на някои по-авангардни видове на цени, които да направят суши баровете място за бърза, но вкусна храна.

В София и големите градове у нас броят на суши ресторантите расте, но все пак българинът все още смята вкуса на суровата риба за твърде екзотичен.