07.04.2014

Тиква скуош / Squash – Дума на деня

Тиква скуош / Squash

Знаете ли, че по света съществуват около 90 рода и над 700 вида тикви? В България най-разпространените видове са обикновената (кестенка), тиквата цигулка и готварската тиквичка. В английския език думата squash се отнася за различни видове тиква – тиквата спагети например по окраската на кората си наподобява спагети, карнавалната тиква е наречена така заради карнавалния си вид, а вкусът й наподобява сладък картоф, съществува бананова тиква с формата на банан и още много други видове.

Тиквата съществува от хиляди години. Култивирана е в Централна и Южна Америка. След откриването на Америка от европейците и колонизацията, тя е пренесена в Европа и е наречена zucchini в Италия и courgette във Франция. Повече за тези две думи ще ви разкажем утре.

Трябва да уточним, че първата употреба на думата squash в английския език е в книга, публикувана в Лондон през 1642 г. със заглавие „Ключ към езика на Америка“. Тя е важен източник на информация за местните американски езици. Нейният автор Роджър Уилям основава първата баптистка църква в Америка и пръв се заселва в Род Айлънд – днес най-малкия по площ щат в САЩ. Буквално може да бъде наречен баща на Съединените американски щати с наследници като Сара Палин и Нелсон Рокфелер. Според него думата squash произлиза от индианската дума askutasquash. Той твърди още, че англичаните вече са използвали думата squash по онова време. Описва тикви големи колкото ябълки със „сладък, лек, приятен и освежаващ вкус“. Други думи, които въвежда в английския език включват Нова Англия, търговска къща, парник и сектантски.

В последните два века думата squash в английския език често се използва като синоним на тиква (pumpkin).