18.12.2012

Може ли достъпът до информация да доведе до неподчинение?

Може ли достъпът до информация да доведе до неподчинение?
Може ли достъпът до информация да доведе до неподчинение?

Принц Чарлз се жени за принцеса Даяна

Том Бейкър изиграва последната си роля като Доктор Ху

Приет е законът за неуважение на разпоредбите на съда

Много неща са се променили от 1981 г. насам, но постановлението във връзка с незачитането на съда от тази година остава последната актуализация в тази ключова правна област. Сега Правната комисия публикува нов консултативен документ за реформа в Закона за неуважение към съда. Тримесечният консултативен период започна на 28 ноември и има за цел да намери отговори на наболели напоследък въпроси.

Как може съдебните заседатели да оценяват дадено дело, без да се повлияят от неприемливи за съда доказателства, когато достъпът до интернет и социалните медии са готови да предложат куп такива доказателства в замяна на един-единствен клик?

И може ли настоящият закон или която и да е негова актуализирана версия в действителност да върви в крак с модерните технологии?

Когато съществуващият закон бе приет, Великобритания все още беше на четири години от първия си разговор с мобилен телефон. Днес употребата на социални медии превръща всеки гражданин в потенциален информационен център. Данните показват, че милиардите фенове на Facebook обхващат 600 милиона потребители на мобилни технологии. Освен това 500 милиона потребители споделят информация в Twitter, а YouTube генерира 4 милиарда посещения на ден.

Съществуващият закон забранява публикуването на какъвто и да е материал, накърняващ справедливостта на съдебния процес. Но терминът „публикуване“ никога не е бил по-широк. Когато човек се кани да участва в дело като съдебен заседател, той би трябвало да влезе в процеса без каквито и да било предварителни знания. Но инстинктът на любознателния съдебен заседател го подтиква да се подготви професионално и да предприеме търсене в Google по всеки аспект на делото. Според доклад, публикуван през 2010 г., 12 % от съдебните заседатели, участвали в нашумели дела, смятат за допустимо извършването на интернет проучване. Теодора Далас, заседателка в дело за побой през 2011 г., отива още по-далече. След като търси данни за обвиняемия в интернет и намира, че срещу него и преди е повдигано подобно обвинение, тя споделя информацията с останалите от журито. През януари 2012 г. Далас е осъдена на 6 месеца затвор за незачитане на разпоредбите на съда.

Дори ако съдебните заседатели не проучват активно дадено дело, информацията може сама да достигне до тях. Така както спортен канал, излъчващ на запис избрани моменти от дадено събитие, не може да разчита, че неговите зрители ще седят с часове да чакат, без да проверят крайния резултат, също толкова нереалистично е да очакваш, че хората ще игнорират хилядите мнения, натрапени им през лаптопа или мобилния телефон.

Скорошните дебати относно онлайн клеветата подчертаха липсата на мисъл, която много интернет потребители влагат в своите публикации. Всеки ден безброй потребители публикуват потенциално клеветнически коментари през социалните медии, третирайки глобалния форум като нетактичен разговор между приятели. Ако това е стандартът за информация, която хората внасят в системата, едва ли можем да очакваме от тях да приложат коренно различен стандарт към информацията, която черпят оттам. Тогава какъв е отговорът? Форма на правна гъвкавост, основаваща се на реалностите в новите медии? Форма на правно образование, основаваща се на отговорност за това, което казваме и вършим? Може би комбинация от двете. В края на деня действията имат своите последствия – принцип, който EVS Translations разбира много добре. Клиентите ни от правния сектор са се справили с променящия се пейзаж с присъщия си професионализъм. Наша задача е да им помогнем да предадат своето послание точно, съгласно неговия смисъл и дух. Това ще остане истина, независимо от резултата на консултациите на Правната комисия. Ако достъпът до информация води до неподчинение, ние ще продължаваме да демонстрираме, че тактичността поражда уважение, а обслужването ни – удовлетворение.

Ако имате нужда от юридически преводи или необходимост от преводи за корпоративно право, административно право, публично право, конкурентно право, патентно право, осигурително право, трудово право, документи необходими за съдебни спорове и съдебни дела, искове, договори, лицензи, патенти, арбитражни решения, превод на пълномощно, нотариални заверки, документи за недвижими имоти и данъчно облагане, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес, относно юридически превод, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.