14.12.2012

Да смажем колелата на образованието

“Да възпиташ дете е по-велико дело, отколкото да управляваш държава”
Уилям Елъри Чанинг

 

 

Катар превръща парите от петрол в образование
Катар наистина превръща парите от петрол в образование

Изборът на Катар за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. навлече на страната критики и завист. Макар да я признават за надигаща се сила, малцина намират Катар за подходящо място за лятно спортно събитие на открито. Какъвто и да е изходът от футболния турнир след десетилетие, днешният успех на Катар в извличането на запасите си от петрол и газ извиква у мнозина завист, след като тази малка страна от Арабския полуостров бе класирана като държавата с най-голям БВП на глава от населението в света.

Критиците обаче ще трябва да прехапят езици, ако плановете за разпростирането на катарските енергийни богатства се развиват според очакванията. На Световната среща на върха за иновации в образованието (WISE) през 2012 г. в Доха съпругата на катарския емир – шейха Моза бин Насър – изрази новаторските си стремежи да осигури начално образование за следващото поколение не само в границите на собствената си страна, но и отвъд тях.

В навечерието на новото столетие ООН направи серия „обещания на хилядолетието“ за подобряване на качеството на живот в световен мащаб до 2015 г. Сред тях се откроява програмата за универсално начално образование. До крайния срок остават едва три години, а целта изглежда по-далечна от всякога. 61 милиона деца във възрастта на началното училище нямат достъп до най-елементарно образование, като почти половината от тях живеят във военни зони. Катар предлага да използва огромните си приходи от петрол и газ и така да даде начален тласък на това обещание, като значително подобри основното, средното и висшето образование.

След присъстващите в Доха беше бившият министър-председател на Обединеното кралство Гордън Браун, сега специален пратеник на ООН, отговарящ за образованието, както и д-р Мадхав Чаван, чиято задача да образова бедните в Индия му спечели наградата WISE. Известно като „Нобеловата награда за образование“, отличието на стойност 500 000 долара е основано и финансирано от катарския петролен елит. Успехът на д-р Чаван в Доха получи подобаващо признание като един безкористен доживотен ангажимент, но ангажиментът на домакините беше не по-малко впечатляващ. През следващите две десетилетия Катар предлага да използва енергийното си изобилие, за да създаде една икономика на знанието, като инвестира в опазването на своето бъдеще и в това на света.

С доказани петролни запаси от над 25 милиарда барела и доказани запаси от природен газ от над 25 трилиона кубични метра, страната има значителни възможности за такава инвестиция. Образователните проекти в Африка, Азия, Южна Америка и Европа донесоха надежда на хората в нужда, а помощта за възстановяване на училищата и болниците в Хаити след унищожителното земетресение през 2010 г. донесе утеха на онези, които загубиха почти всичко след природното бедствие. Девет новопостроени университета, намиращи се по-близо до домовете, и модерно оборудван център за медицинско обучение и изследвания са новите попълнения в процъфтяващата академична система на страната.

Коментарът на д-р Мадхав Чаван относно катарската щедрост обобщава гледните точки на мнозина от присъстващите на Световна среща WISE:

„Светът не се разделя на имане и нямане, а на даване и недаване“.

Газово-петролната индустрия е обект на критики и разпалва гнева и цинизма на своите противници, но EVS Translations е горда да бъде предпочитан партньор в областта на езиковите преводи на много от най-прогресивните сили, определящи етическите стандарти в тази индустрия. Без съмнение управляващите катарските енергийни богатства попадат в редиците на „даващите“. Все още не можем да бъдем сигурни доколко тази щедрост ще подобри положението в световен мащаб, но със сигурност ще има положително въздействие върху тази отличителна марка на алхимията на 21-ви век. Катар наистина превръща петрола и газта в образование.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.