15.01.2013

Дом далеч от дома

abv.bg свързва българите по светаЗащо най-високо класирания български уеб сайт всъщност представлява портал за българите по света.

Един интересен факт: най-високо класираният български уеб сайт не е новинарски портал, социална мрежа или платформа за споделяне на видеоклипове. Той е мястото, което българските потребители посещават, когато искат да проверят електронната си поща и да разберат какво се случва у дома.

Всъщност статистиката сочи, че водещите уеб сайтове в България не са български. Ранглистата на уеб сайтовете в страната се оглавява от българската версия на доминиращата глобална търсачка – google.bg. Плътно след нея е Facebook – между другото, подреждането е такова и в световен мащаб – Facebook е на второ място в света и в САЩ, докато Google е световният лидер. Но обратно към България, където Google освен първото, държи и третото място със своята версия google.com. Четвъртият уеб сайт в ранглистата отново не е български – YouTube се класира измежду първите пет със своята платформа за споделяне на видеоклипове.

Когато стартира през декември 1999 г., abv.bg е един от първите български доставчици на безплатни имейл услуги. Но въпреки че започва като електронна поща, постепенно сайтът добавя нови и нови раздели: новини, хороскоп, прогноза за времето, споделяне на видеоклипове и др. – всички те се предлагат от уеб страници, управлявани от същата група.

По отношение на регионалния трафик abv.bg е № 5 в България, като заема относително високи позиции и извън България. Уеб сайтът е на 884-то място по популярност в Норвегия и е между № 1 000 и № 2 000 в почти всички други страни от Европейския съюз. Причините са очевидни – българите, които живеят, работят или учат в чужбина го използват, за да проверяват имейлите си от приятели и роднини в България и за да научават какво става в родната им страна. Между другото най-честите посетители на abv.bg са потребители на възраст между 25 и 34 г. без деца – което в голяма степен е профила на типичния български имигрант.

abv.bg има успех, защото е уеб сайт, ориентиран единствено към българите – прави се от българи и за българи. Той е една връзка с родината.

Всъщност е един чудесен пример за това как можем да си осигурим глобално присъствие, като в същото време си останем у дома. В този случай не Ви е необходима фирма за преводи. Няма нужда от многоезикова оптимизация на търсачки, нито от локализация. Целта е уеб сайтът да остане локален, типично български – да си остане Вашата връзка с родината.