27.03.2015

Достатъчно добра майка / Good-enough mother – Дума на деня

В края на 2014 г. Оксфордският речник на английския език включва около 500 нови думи и фрази в речниковия си фонд. Сред тях е и терминът Good-enough mother (достатъчно добра майка).

Това е термин, създаден от Доналд Удс Уиникът (април 1896 г. – 28 януари 1971 г.), английски педиатър и психоаналитик, който допринася за значителна промяна в отношението към ролята на майките през първата половина на 20-ти век. Той е привърженик на по-малко стриктен подход при отглеждането и възпитанието на децата, за разлика от „експертите“, като твърди, че когато майката се доверява на преценката си, тя се справя най-добре. Може би най-съществената идея на Уиникът е тази за „провала“ на майката и той окуражава жените да не се стремят да бъдат идеални предани родители, както ги съветват експертите в книгите си с многобройни правила. В статия за International Journal of Psycho-analysis от 1953 г. Уиникът дефинира термина good-enough mother (достатъчно добра майка) по следния начин: [тя]…започва с почти пълно адаптиране към нуждите на детето си и с времето се адаптира все по-малко и по-малко, постепенно, съобразно с растящата способност на детето да възприеме нейния провал. Провалът на майката да се адаптира към всяка нужда на детето му помага да се приспособи към външната реалност. Уиникът вярва, че достатъчно добрата майка е направила толкова, колкото е разумно възможно, за да отговори на нуждите на детето, но приема нейните „провали (както вероятно ги възприема детето) като естествена част от окуражаването на детето по пътя му към независимост.

Днес, през 21 век, дебатът около това кога точно едно дете е готово да посрещне подобни „провали“ и какво точно представлява провалът, никога не престава. Майките са заливани с „експертни съвети“ по отношение на всеки детайл от отглеждането на детето. В наши дни всеки проблем – от това с какъв вид пюре храните бебето (вероятно само с органично пюре, нали?) до тренировките на гърнето, се обсъждат, анализират и подлагат на критика в медиите и в мрежата. Ако участвате, макар и за кратко, в онлайн дискусия сред млади майки, нищо чудно да бъдете обвинена, че храните детето с корнфлейкс, преди да навърши шест месеца (според правилата не се разрешава никаква твърда храна преди шест месеца!) или че купувате на детето захарна близалка от супермаркета, привличайки гневното възмущение на околните (каква ужасна майка!). Много често става така сякаш достатъчно добрата майка на Уиникът просто не може да се справи с високите очаквания във века на супермайката.

Една такава супермайка може би е майката, заснета на корицата на списание Time през 2012 г. На снимката е показана майка, която кърми тригодишния си син, качен на столче, а заглавието е Достатъчно ли сте майка?“ В статията в броя се обсъжда нашумялата напоследък теория за „привързано родителство“, (според която кърменето трябва да продължи и след като бебето проходи), която включва спане в едно легло с детето и носенето на бебето в раничка, вместо возене в количка. Независимо от многото положителни страни на теорията, тя разделя жените: някои я намират за много изтощителна и просто невъзможна за следване като част от един нормален стил на живот, а други я превръщат в догма. Тъжното нещо, което беше подчертано и от заглавието на корицата на списание Time е, че независимо от мъдрите думи на Доналд Уиникът преди много години, ние все още живеем в общество, в което майките постоянно са подлагани на критика относно родителския им избор и им се отправят въпроси от рода на „Достатъчно ли сте майка?“ Може би някои от нас не са достатъчно майки, но ние смятаме, че сме достатъчно добри майки.