14.08.2013

Авокадо / Avocado – Дума на деня

Авокадото е било култивирано в Мексико още преди около 12,000 години, и въпреки че този плод се отглежда днес в почти 70 страни, Мексико си остава основен снабдител с една трета от цялата световна продукция. Авокадото е кръстено „зелено злато” от мексиканските фермери, които упорито произвеждат милиони тонове всяка година.

Първият европеец, който се е изказал се ласкаво за този екзотичен плод, е испанският изследовател Фернандес де Енсизо. Той прави това в хроника на пътешествията си в Новия свят от 1517 година, но въвеждането на авокадото в английския език става благодарение на пътешественика Уйлям Дампир, който публикува успешния пътепис „Ново пътешествие около света” през 1697 година. Използвайки испанска дума от ацтекски произход, той пише: “Дървото с крушите авокадо е голямо колкото повечето крушови дървета. Плодът е с размера на едър лимон.”

Самите плодове имат полезни качества за здравето като високи нива на мононенаситените и полиненаситените мазнини и могат да подобрят много бързо нивата на холестерола. Освен това те съдържат редица здравословни хранителни съставки, витамини, фолиева киселина и калий.. Но въпреки, че авокадото се смята за много полезно за хората, то може да има съвсем различно въздействие върху животните. Плодът съдържа голямо количество от токсина персин, който може да бъде отровен за птици, коне и зайци. Така че посланието е ясно – дръжте домашните си любимци далеч от гуакамолето!