14.10.2013

Циклон / Cyclone – Дума на деня

Циклонът е дума, с която се означава вид кълбовидна буря, типична за Южното полукълбо. Използвана е за пръв път от Хенри Пидингтън (1797 – 1858), капитан на търговски кораб, чиито плавания с търговска цел из Индийските и Китайските морета му дават възможност да опознае най-добрите и най-лошите страни на тропическото време.

След като се оттегля от мореплаването на 33-годишна възраст, Пидингтън става писател и неговата творба “Моряшка тръба – книга за законите на бурите във всички части на света”, проследява азиатските циклони за период от 50 години. Подкрепена от индийското правителство, книгата се превръща в обстойно изследване върху тропическите бури. В нея се препоръчва думата циклон да служи за обозначаване на “класа на кълбовидните и силно лъкатушни ветрове”. Произлизаща от гръцката дума cucloma ( намотана на кълбо змия ), тя описва един от най-разрушителните природни феномени.

В Северното полукълбо много деца свързват думата с нещо далеч по-малко заплашително. “Циклонът” на Кони Айлънд, змиевидно увеселително влакче, открито през 1927 година, продължава да привлича хиляди посетители всяка седмица за 9 долара на спускане. Междувременно индийският щат Ориса, чиито жители биха сметнали 9 долара за нормално седмично възнаграждение, е изправен пред разрушенията на циклона Файлин. Индия, Пакистан и Бангладеш многократно са били поразявани от циклони. През 1970 година циклонът Бхола уби около половин милион души.

Като много природни феномени, циклоните понякога са променяли хода на историята. През 1281 година разрушителен циклон удря залива Хаката, точно когато монголските орди нахлуват в Япония. Навитата на кълбо змия от небесата предпазва японските брегове от нападатели, които прегазват Китай и Средния Изток. Японците описват природното явление като вятър на боговете. Думата им за този вятър? Камикадзе.