20.02.2014

Същото като гореизложеното / Ditto – Дума на деня

Думата ditto, която днес се употребява много често в английския език и означава „същото нещо ми се случи и на мен“ или „съгласен съм“, ни връща към италианската дума detto (казано) и е използвана за пръв път в различни пътни бележки и документи, събрани и публикувани от Самюъл Пърчис. В неговия труд „Поклонници“, който излиза през 1625 г., той споменава предишния месец, като не повтаря думата, а използва ditto: „На осми и двадесети ditto аз отидох в палатката на генерала“. За първи път думата се появява в по-общ смисъл в речник, по-късно издание на прочутия речник на Филипс от 1600 г., превърнал се в бестселър за времето си – „Новият свят на думите“. Ние описахме това в блога под заглавието „Война на думите“. В този речник Филипс пише точно така: „Ditto (от италиански, казано) – дума, използвана твърде често в търговските отчетни книги и в международните новини, със значение на същото място“.

Единичните кавички ( ” ) са знакът, използван много често в английския език вместо думата ditto. Той подсказва, че думата, изразът или фразата, които са употребени, ще бъдат повторени.
В българския език нямаме точен еквивалент на ditto, нито пък употребяваме единични кавички в същия смисъл, но не е излишно да сме осведомени какво означава тази странна дума, когато се появи в англоезичните текстове.