02.06.2014

Лимон / Lemon – Дума на деня

Лимон / Lemon

Лимоновото дърво е било използвано за първи път вероятно като декоративно растение и със сигурност е достигнало Америка, след като Христофор Колумб донася семената в Новия свят.

В английския език обаче лимонът е споменат за първи път в творбата „Пътешествията на сър Джон Мандевил“. Тук плодът е споменат като подходяща съставка за направата на мехлеми за глава и стъпала, както и за други части на тялото. Освен лимон, забележете, се препоръчват и охлюви! Фактът, че плодът е бил пренесен в Англия, е подкрепен от митнически документ от около 1420 г. и малко след това от думите на монаха Людгейт, който споменава различни видове плодове в поема – портокали, лимони, нарове и фурми. Портрет на Ян ван Ейк от 1434 г. показва лимони на заден план, поставени на рамката на прозорец, което навежда на мисълта, че това е било луксозна стока.

Минават около 300 години, преди лимоните да бъдат добавени към диетата на моряците с цел предпазване от скорбут, а едва в средата на 19 век започва реалното култивирането на плода. Най-големите производители на лимони в света днес са Китай, Мексико и Индия, които заедно отглеждат приблизително 45 % от общата продукция в световен план.

В последно време в България лимоновите дръвчета за стайно отглеждане се радват на популярност и са чудесна идея за освежаване и разкрасяване на дома.