30.05.2014

Ваканционен пакет / Package holiday – Дума на деня

Ваканционен пакет / Package holiday

Първите хора, които започват масово да пътуват, са индивидуалните британски туристи, тръгнали на Голямата обиколка (вижте думата пътеводител). След края на обучението си в университетите в Оксфорд и Кеймбридж, британската аристокрация се отправя на пътешествие към Европа. Тази тенденция стартира около 1650 г. и продължава до момента, в който пътуването с влак превръща пътуването в по-достъпно занимание.

Точно железницата променя драстично пазара. Малко след появата й започват организираните пътувания. Ражда се посредникът. На 5 юли 1841 г. Томас Кук наема влак, за да заведе група въздържатели на религиозно шествие, което се провежда на значителното за времето си разстояние от…18 км! През следващите няколко години Ваканционен пакет (Package holiday) се фокусира върху религиозния пазар, като осигурява транспорт за неделните училища и за групите от въздържатели. Разрастването на дейността му се дължи до голяма степен на пакетното пътуване, включващо пътуване с влак, резервации за хотели, ресторанти и организиране на круизи.

Организирането на пакетни пътувания с посредник се разраства невероятно след появата на самолетите. Това наистина поставя началото на масовия туризъм. Изразът „ваканционен пакет” е споменат за пръв път в списание Таймс през 1959 г. Определението му е „ваканция, в която заплатената сума покрива всичко, не само транспортните разходи“ , а отстъпките стигат до 50%. Ваканциите, за които става дума, били организирани от английската туристическа агенция „Horizon“ до дестинации като Палма де Майорка, Лурд, Коста Брава и Сардиния.