11.09.2014

Онсен / Onsen – Дума на деня

Онсен / Onsen

Онсен е японски термин за горещите минерални извори, разпръснати навсякъде из страната, използвани като средство за разтоварване от хора на всички възрасти. Думата онсен е употребена за пръв път в английския език от английския свещеник Уолтър Уестън в книгата му „Изкачване на японските Алпи“ (Mountaineering in the Japanese Alps) през 1896 г. Уестън популяризира планинското ходене като хоби в Япония и описва онсен, който е посетил по време на едно от пътуванията си из планините: „След ден почивка в романтичните околности на Онсен, в ранните часове на утрото се отправих към Драконовия връх“.

Онсен заема важна част в японската култура и вероятно няма да откриете японец, който не умее да се наслаждава на отпускащото въздействие на тези горещи минерални извори, от които се издига пара. Много хотели и традиционни страноприемници предлагат онсен на гостите си, както вътрешни, така и на открито, или като комбинация от двата вида, а местните общински онсен са често срещани и достъпни като цена. Онсен на открито са особено подходящи за релаксиране заради природната среда, която не изисква нищо от вас освен да се облегнете на скалите и да наблюдавате нощното небе.

Няколко важни неща, които трябва да се знаят за онсен, дори и да не владеете японски език и да сте пропуснали да се възползвате от услугите на устен преводач с японски за разчитане на инструкциите: трябва да си вземете душ и да си измиете косата с шампоан в общите бани край басейните, преди да влезете във водата, не можете да използвате онсен, ако имате татуировка, защото бодиартът все още е нещо като табу в Япония. Освен това в страна, която е известна с консерватизма си, някои може да се изненадат, че онсен се практикува при пълна телесна голота. Само чуждестранни туристи могат да бъдат видяни как пристъпват смутено с хавлиени кърпи на стратегическите места, нещо, което може да бъде сметнато за малко невъзпитано, но като чужденец, присъстващ на онсен, вие неизменно привличате любопитството. Най-добре е да забравите каквото и да било физическо неудобство и да се насладите на преживяването. Смята се, че химическите свойства на минералната вода са подходящи за лечение на различни болести и високата температура се отразява много релаксиращо. Японците, израсли с онсен, стоят в басейните продължително, но за онези, които не са привикнали на високи температури, е по-добре да се възползват от по-големите онсен съоръжения, които предлагат смесица от студен, хладен и горещ онсен.