08.08.2014

Слънчоглед / Sunflower – Дума на деня

Слънчоглед / Sunflower

В забележителната си книга за растенията в Англия, Уилям Търнър споменава за пръв път Слънчоглед. Във втората част на „Herbal“, публикувана през 1562 г., той пише следното:„понеже растението обръща листата си към слънцето, то е наречено “heliotropion”, което означава „обърнат към слънцето“ или “слънчоглед“. Един от първите автори на пътеписи, на английски език Пърчис също споменава, че слънчогледът вирее не само в Перу, но и „на много места в Англия”.

Може би най-известните слънчогледи в света, а вероятно и най-скъпите, са нарисувани в Париж и Арл от Ван Гог. Натюрморт с име „Ваза с 12 слънчогледа“ е продадена през 1987 г. за почти 40 млн. щатски долара, превръщайки я в най-скъпата картина по онова време.

В момента, най-големи производители на слънчоглед по света са Украйна и Русия. Те произвеждат заедно почти половината от цялата световна слънчогледова реколта. Слънчоглед- това растение се преработва в олио или е възможно да се използва в козметиката.

Българската дума Слънчоглед е директна производна на израза „гледа слънцето“. Любопитно е, че в Бачково го наричат слънчупульо. Какъв е глаголът, вклинен в това причудливо съществително, можете да се досетите сами.