01.02.2017

Фармация / Pharmacy

Фармация
Фармация / Pharmacy – Дума на деня – EVS Translations

Думата pharmacy е една от онези думи, чийто смисъл като че ли е познат на целия свят, но много често хората не знаят какво точно означава. Ясно е със сигурност, че има връзка с медицината, но дали означава самата фармацевтична индустрия, процеса на производство на лекарства, аптекарската професия, мястото, където се продават лекарства или всичко изброено, взето заедно?

Думата произлиза от средновековната латинска дума pharmacia, която пък идва от гръцката pharmakeia (използване на лекарства, магьосничество; лечение).

Тя навлиза в английския език през 14 век чрез френската дума farmacie (пургатив) и първоначалното й значение е на очистително средство и лечение с очистителни.

По онова време основните средства за лечение са били прочистване на червата и кръвопускане. А първото писмено свидетелство идва от Knight’s Tale (Разказът на рицаря) от Джефри Чосър и в него, естествено, се споменава за прочистващи отвари, които лекуват многобройни здравословни проблеми чрез прочистване на червата: „За да облекчат раните си и при счупване на крайници, те пихаpharmacy of herbs (прочистващи лековити билки).

А през 1400 г. в английския превод на Science of Cirurgie от Ланфранк може да се прочете дефиницията на думата pharmacy, която гласи: „слабително средство“.

Към 1650 г думата означава приготвяне и използване на лекарствени средства, както и заниманията на аптекаря. За пръв път е спомената през 1651 г. в превода на Popular errours на Джеймс Примроуз: „Лекарят трябва да е умел във фармацията (Pharmacie), която се състои в избора, приготвянето и съставянето на прости медикаменти“.

Смисълът на място, където се приготвят и дозират лекарства, е записан за пръв път през 1833 г. в списание Fraser’s magazine for town and country:Към църквата е прикрепена аптека, където безплатно се раздават лекарства“.

По онова време било нещо обичайно лекарите да посещават аптеките в предварително заявени часове, за да дават безплатни съвети и да дозират рецептите си.

За сравнение думата pharmaceutical – едновременно като съществително и като прилагателно, свързано с фармацията – се появява за пръв път в писмена форма през 1636 г. в The sick womans private looking-glasse на Джон Сейдлър: „Лечението трябва да бъде осъществено с хирургични, фармацевтични и диетични средства“.

А думата pharmacist (фармацевт) в смисъл на човек, практикуващ фармация, e спомената за пръв път в книгата Dr. Radcliffe’s Practical dispensatory на Едуард Стродър от 1721 година.