10.07.2015

Ганаш / Ganache – Дума на деня

Думата ганаш се среща често в рецептите за десерти в готварските книги. Никак не е трудно да се досетим, че става въпрос за някакъв вид шоколад, но не е съвсем ясно какво точно представлява рецептата за тази шоколадова смес.

И за да изглеждат нещата още по-комплицирани, ганашът, който се прави основно от разтопен шоколад и пълномаслена сметана, може да се прави в различни форми, в зависимост от температурата на сместа и от нейната гъстота.

Топлият ганаш може да бъде сервиран във формата на пълнеж за топло суфле или да се залее върху суфлето и така да се оформи шоколадова глазура.

Студеният ганаш може да бъде във формата на глазура или пълнеж, който наподобява шоколадов мус и най-вече може да бъде използван за направата на божествено вкусни шоколадови трюфели.

Смята се, че думата ganache е била използвана за пръв път за вид трюфел, направен от сметана и шоколад от парижката сладкарска работилница Maison Siraudin и са били кръстени на пиесата Les Ganaches (популярна комедия от епохата на Викториен Сарду).

Но според кулинарния фолклор, думата е изкована през 20-те години на 20 век от прочутия френски шеф готвач Жорж Огюст Ескофие (който е работил в хотел „Риц-Карлтън“ в Париж и „Савой“ в Лондон и има принос, както знаем, за световната известност на прословутия Бьоф Бургиньон). Според историята, един ден един чирак в кухнята случайно излял гореща сметана в купа с шоколадови парченца и шеф готвачът, в стил Гордън Рамзи, го нахокал, като използвал думата ganache. Както вероятно вече сте се досетили, френската дума ganache означава човек с ниска интелигентност. (За хората, които за пръв път чуват името Гордън Рамзи, трябва да обясним, че това е прочут шотландски готвач, който е събрал общо 16 звезди „Мишлен“. Той е арбитър на много готварски телевизионни предавания във Великобритания и е печално известен с ругатните, които изсипва при всяка проява на готварско несъвършенство.)

Историята за небрежността на чирака, довела до създаването на невероятно вкусния ганаш, може и да е просто колоритен мит, но етимологията на шоколадовата смес наистина ни връща към френската дума за глупак. През 19 век английските читатели познават думата тъкмо с това значение. Като се почне с първото писмено свидетелство, което срещаме във вестникарско издание от 1814 г.: „Пристигна писмо от твоя баща глупак (ganache).“ и стигнем до брой от 1902 г. на списание Life: „Един ден той се изтърва, че императорът на Австрия не е нищо друго освен глупак (ganache)“.

За пръв път думата се появява в писмена форма в английския език със значение на шоколадова смес, използвана в сладкарството, в септемврийското издание от 1922 г. на първото илюстровано седмично новинарско списание в света The Illustrated London News, в реклама на шоколадите на фабриката Maison Lyons, която продава ганаш с нуга във веригата ресторанти Corner Houses, Maison Lyons и чайните Lyons, както и в някои кина и добри сладкарници.