07.01.2013

Геоложки рискове – управление на неуправляемото

Районите на петролно-газовата индустрия са негостоприемни местности. Аляска, Канада и Северно море със сигурност ще продължат да бъдат важни производствени обекти и териториите за по-нататъшно разработване, като Арктика, поставят още по-големи предизвикателства пред хората и машините. Нефтеното находище „Амолигак“ в Канадското Бофортово море например предлага плитки залежи на петрол и газ, но почти целогодишно е заобиколено от море от лед, като за транспортирането на извлечения петрол до северноамериканските рафинерии са нужни танкери-ледоразбивачи. Най-големият завод за втечняване на природен газ в Европа – в Хамерфест, Норвегия – среща трудности от друго естество. Тук наситеният със сол въздух и силните ветрове не само принуждават екипите да носят маски против измръзване, но и превръщат поддръжката на тръби на завода за втечняване в целогодишен проект.

В тези отдалечени райони, за да се достигне до залежите, разположени на сушата или в морето, тръбопроводите трябва да пресичат екстремни терени, свързани с различни геоложки рискове, като нестабилно морско дъно, неравен релеф, миграция на речния коридор, ерозия на почвата и сеизмична активност. В съчетание със суровия климат, тези природни феномени са предпоставка за потенциално опасни ситуации както за екипите на обекта, така и за околната среда в близост до мястото на добив и тръбопровода.

Явно не е възможно пълно обезопасяване на операцията, що се отнася до геоложките рискове. Но все пак индустриалният прогрес през последното десетилетие е наистина забележителен. Ако в началото на хилядолетието около 10 % от всички инциденти, засягащи регулирани петроло- и газопроводи, бяха свързани с георискове, подобрените практики в тази област намалиха броя им с повече от 60 % през 2011 г. Напредъкът в намаляването на щетите от георискове може да се припише на два фактора. Първо, новите и подобрени технологии и монтаж предпазват тръбопроводите от пробив. По-голямата плътност на тръбите и употребата на специални материали, както и монтажът на опори и гъвкави връзки спомагат да се намали триенето между тръбата и почвата и така могат да удължат живота на тръбопроводите в рисковите терени. Второ, фирмите, извършващи дейност в тази област, засилиха инвестициите в оценяването на риска и процедурите по поддръжка. Преди монтажа, оценката на риска изчислява съотношението разходи–риск на тръбопровода и често прилага цяла поредица от специализирани изпитвания, които включват, но не се ограничават до топографски и тектонични изследвания, сеизмологични и геотехнологични проучвания, сеизмични оценки на стабилността на склоновете и повишението на сеизмичната активност. След като тръбопроводът е вече изграден, рутинните проверки и продължителното наблюдение на терена от професионални геолози могат да разкрият ранни признаци на сеизмична активност или други георискове, като по този начин позволяват на действащата компания да направи необходимите корекции.

На пръв поглед тези мерки изглеждат скъпи. Но ако си представим щетите, които може да причини геоложкият риск, ще видим преимуществата, които предлага инвестирането в сериозна оценка на риска и експертна поддръжка. Инциденти като разливът от Дийпуотър Хърайзън водят до опустошение в широк мащаб на оборудването и околната среда, както и до прекъсване на дейността за дълъг период от време. Като се имат предвид глобите, съдебните споразумения и загубата на приходи и репутация, финансовата тежест на разходите, натрупани благодарение на едно геоложко бедствие, многократно надхвърлят разходите за оценяване и поддръжка.

Ако Вашата фирма се занимава с планиране, изграждане и поддръжка на тръбопроводи, EVS Translations може да Ви помогне при извършването на точна оценка на риска на всякакъв език.

Като фирма, регистрирана в FPAL (обединение на фирми и доставчици в индустрията за добив на петрол и газ), с над 20 години опит и повече от 100 вътрешни служители, нашите области на компетентност обхващат:

  • геоложко проучване, сеизмични изпитвания, геофизически и геотехнически анализи;

  • анализ на факторите за геоложки риск и мерки за безопасност

  • оценка на въздействието върху околната среда
  • оценка на социалното въздействие
  • одити за екологично съответствие
  • проектиране на петролни кладенци
  • изследване на колекторските свойства
  • проекти за разработване на петролни кладенци
  • доклади за сондажни проекти и операции

 

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.