31.10.2016

Гоблин / Goblin

Гоблин
Гоблин / Goblin – Дума на деня – EVS Translations

Има нещо в дните около Хелоуин, което разкрива мистичните аспекти на северната култура, особено по отношение на митологичните същества от фолклора. Много често същества като вещиците, магьосниците, гоблините и троловете са считани за част от сферата на развлечението благодарение на хорър и фентъзи историите. Но всъщност много от тези истории ни връщат хилядолетия назад във времето и съвсем не са плод на фантазията на някой относително съвременен автор.

Макар най-често да са споменавани в келтския, англосаксонския и германския фолклор, гоблините и подобните им същества могат да бъдат открити много по на изток, в легендите и митовете на Индия, Китай, Япония, а корените на самата дума ни връщат до древните гърци, та и още по-назад.

Нашата дума goblin произлиза от средновековната латинска дума Gobelinus, спомената през 1100 г. в хрониките на Ордерикус Виталис като име на дух, обитавал областта Еврьо в Нормандия. Като оставим настрана директната връзка, възможни по-стари връзки могат да бъдат проследени до древногръцката дума kobalos със значение на „пакостник“ или kobaloi „зли духове, призовавани от пакостници“. И макар да не е известна никаква лингвистична връзка, в областите, в които гоблините се смятат за съвсем реални, има съществено праисторическо разбиране за тях.

И така, какво точно представляват гоблините и какво правят? Като цяло гоблините са зли същества, които имат гротескни черти и известна връзка с тъмните сили. И макар че първото споменаване на думата goblins в английския език да е около 1327 г. в труд със заглавие The Political Songs of England (Политическите песни на Англия), където гоблинът е описан като любимец на Дявола („Сатаната им е господар – казано е в поговорките за него – Гоблинът хамбара си направи – от търбуха на коняря“), истинската природа на гоблина може и да не е толкова негативна, колкото въпросният труд допуска, защото зависи за какъв тип гоблин става въпрос. Например няма да видите духчетата троу (Trows) извън Оркнейските острови (ако изобщо ги видите, защото те често са невидими), нокърите (Knockers) обикновено обитават изоставените мини в югоизточна Англия и предупреждават за опасност хората в околните мините, като почукват лекичко тук и там, и накрая – съществуват и хобгоблини, които, макар и да обичат да правят номера и солени шеги, обичат и да работят разни неща из къщата в замяна на храна или достъп до топлината на огнището.

Така че в зависимост от това къде се намирате и какво бихте искали да разберете за вашето обкръжение, можете да преживеете някои от многобройните магически способности на гоблините и да намерите обяснение защо, например, ключовете на колата ви постоянно се местят или защо непрекъснато разливате сутрешното си кафе.