17.04.2018

Зад Великата китайска (защитна) стена

Зад Великата китайска (защитна) стена - Baidu и Google - EVS Translations
Зад Великата китайска (защитна) стена – Baidu и Google – EVS Translations

След като вече обсъдихме Русия – развиващ се пазар, на който Google среща трудности при адаптирането към нуждите и желанията на руснаците, сега насочваме вниманието си към може би най-голямата награда на пазара за търсачките: Китай. В страна, която към момента има почти толкова интернет потребители, колкото Северна Америка и Европейския съюз взети заедно (между 772 и 783 милиона), Google заема трудното за вярване 5то място. Струва си да повторим: търсачката, която през март 2018 г. контролира 91,25% от световния пазар за търсачки, в момента отговаря за едва 1,9% от търсенията в Китай, заставайки след Baidu (72,73%), Shenma (11,15%), Haosou (7,91%) и Sogou (4,45%). Но какво прави Китай толкова различен, за да има такъв резултат, и какво означават всички тези разлики за един бизнес, който иска да пробие на китайския пазар?

Най-съществената роля играят строгите мерки за интернет сигурност в Китай: все пак успехът и напредъкът на компании като Google зависят от свободния поток на информация, а без този фактор Google среща ограничения в услугите, които може да предлага, както и в качеството на тези услуги. На второ място, Google доброволно се оттегли от пазара на континентален Китай в продължение на 6 години поради споменатите интернет ограничения, с което даде време на конкурентите си да се развият и да установят почти монополни позиции на пазара. На трето място може да се каже, че Baidu развива дейността си при наличието на значителна подкрепа и финансиране от страна на китайското правителство.

И макар всичките тези причини да дават на Baidu леко предимство пред Google, те прикриват факта, че за мнозинството китайски интернет потребители Baidu предоставя по-добро и „по-китайско“ преживяване. Както вече сме обяснявали, когато носителите на езика говорят или пишат помежду си, те често използват разговорна/неофициална реч, която се различава от официалната, което има потенциала да даде използва неправилни термини или да даде неточни резултати, за разлика от услугите, които имат дълбоки познания за местния език и култура. Освен това въпреки че Google постига успех с широка гама продукти и позволява на потребителите си да ги персонализират в съответствие с културните или регионалните си нужди, Baidu успява да разработи услуги, които отговарят по-добре на нуждите на китайския пазар.

Може би лесно можем да си представим Baidu като „китайския Google“, но трябва да вземем предвид няколко присъщи различния, за да предотвратим скъпа грешка във връзка със SEO.

При Baidu местоположението е изключително важно. За разлика от Google, където има леко предимство за вътрешно хоствани резултати от търсенията и същевременно се предлага по-обширно търсене, Baidu дава по-значителни привилегии на резултати, хоствани в Китай, което също така може да подобри времето за зареждане на страниците.

Индексирането не е лесно – не може просто да се създаде уеб сайт и да се каже на Google да го индексира – за Baidu се изисква доставчик на интернет съдържание, както и придобиването на бизнес лиценз за Китай.

Мета-въпроси. В тази област Baidu не разполага със същите способности като Google, що се отнася до анализиране на съдържанието, поради което е необходимо да се обръща повече внимание на използването и поставянето на Мета етикети и ключови думи.

Макар и да е чувствителна тема, трябва да се вземе предвид и цензурирането: това, че Google ще покаже даден резултат, не означава, че Baidu или китайското правителство ще го допусне.

Като цяло самият размер и потенциал за развитие на пазара правят Китай една почти неустоима цел. Уникалната среда обаче изисква всеки, който иска да развие присъствието си в Китай в близкото бъдеще, да работи с Baidu и при това по начин, който показва добро разбиране на китайския език, култура и навици, свързани с търсенето в интернет. За да се уверите, че инвестицията ви в разрастването на китайския пазар е успешно, е от съществено значение да имате съдействието на доставчик на езикови услуги при разработването на стратегия за търсачки.

Вътрешните екипи преводачи с китайски език, специалисти в SEO на китайски и IT специалисти на EVS Translations са на ваше разположение.

Прочетете нашата статия -> SEA, SEO и планиране на ключови думи за разширяване на малките и средни предприятия и се свържете с EVS Translations още днес, за да обсъдим вашите нужди от SEO и SEA.