11.03.2016

Коноп / Hemp – Дума на деня

Нашата планета е удивителна и благодарение на това, че в днешно време информацията и интернет са всемогъщи, имаме удоволствието и привилегията да сме омайвани всеки ден от все по-нови и любопитни открития. Да се надяваме, че цялото това знание ще ни помогне да усъвършенстваме нашето краткотрайно човешко присъствие тук. Междувременно съществуват модни духовни практики, обърнати към усилието да разширим и да надминем това познание за самите нас, света и вселената.

По ирония на съдбата сме изправени и пред постоянното напомняне, че „новото се крие в старото, а старото се изразява чрез новото“. Такъв точно е случаят с конопа. Конопът е гъвкаво растение и наистина смайва с разнообразието от области, в които може да влезе в употреба.

Конопът е едно от най-ранните култивирани растения, като култивирането му ни връща към ерата на неолита, както потвърждават археологически артефакти, открити в китайската керамика около 5000 г. преди Христа. Заради здравите му качествени нишки китайците използвали конопа за направата на въжета, дрехи, хартия, храна и какво ли още не.

Гръцкият историк Херодот го споменава в някои от трудовете си, посветени на скитските племена, като твърди, че скитите били известни с това, че вдишвали дима от конопените зърна както за удоволствие, така и заради ритуалното действие. В момента тече дебат за един от братовчедите на конопа от семейството на канабиса, който съдържа по-високи нива на тетрахидроканабинол (THC) – химикалът, отговорен за по-голямата част от въздействието на канабиса.

Освен това зърната на конопа се смятат за супер храна и са спечелили популярност сред все по-нарастващата общност от вегани и вегетарианци като невероятен източник на белтъчини и заради техните многобройни приложения в кухнята, включително и факта, че могат да се консумират в сурово състояние.

Колкото до етимологията на думата – проследена до корените й, думата hemp се смята за германска производна на гръцката дума kannabis и латинската cannabis; в славянските езици коренът е „коноп“, а на персийски – kanab.

Според Anglo-Saxon and Old English Vocabulary (Англосаксонски и староанглийски речник) от Томас Райт и Ричард Пол Уъклър, думата hemp е дефинирана за пръв път в английските източници в началото на 11 век: „Cannabum, haenep“.

Друг любопитен факт е, че съществува мъжки и женски коноп – и съответно летен и зимен коноп. Според прозвищата, използвани от Джон Джерард в неговата история на растенията от 1597 г., The herbal: „Мъжкият коноп се нарича коноп „Чарли“ или зимен коноп, а женският – ялов коноп или летен коноп“.

И ако се върнем назад във времето, когато писахме за индийската млечна напитка бханг, може би си спомняте, че само женското растение произвежда тетрахидроканабинол (THC).