09.10.2015

Мол / Shopping Mall – Дума на деня

В днешния забързан свят на безкрайни възможности изглежда никога не ни достига времето да свършим всички неща, които сме си набелязали. Ядем бърза храна, правим бързи краткотрайни запознанства, съкращаваме процедурата във всяка дейност, боготворим начините за пестене на всяка секунда, докато жонглираме с няколко неща едновременно до пълно изтощение и след това, капнали, преминаваме или на вълна отлагане или ставаме жертва на пристъпи на тревожност. И правим всичко това, докато четем статии със съвети как да повишим мотивацията си и как да живеем в настоящия момент.

Така че никак не е изненадващо, че търговският мол се превърна в една от най-успешните институции на модерната епоха. Молът се оказа мултифункционално място, където едновременно можем да направим покупки и да водим активен социален живот.

Документирани са няколко форми на изписване на думата mall mell, mall, maul. Етимологията на думата ни връща към френски източници от 17 век. Думата mall първоначално е означавала игрище за пал-мал или крокет.

За първи път думата се е появила в писмена форма в английския език при описанието на едно от най-аристократичните игрища за пал-мал в град Тур, Франция. Английският писател Джон Евелин документира игра от 1660 г. в своя Diary (Дневник): „Молът [в Тур], който няма равен в Европа по аристократичност… Тук изиграхме една-две игри“.

През същата година крал Чарлз II поръчва при обновяването на парка „Сейнт Джеймс“ в Лондон да се включи един централен елемент – канал, разположен по права линия, обграден от двете страни с алеи с дървета.

Молът в парка „Сейнт Джеймс“ се превръща в модно място за разходка, където са се провеждали много исторически кралски церемонии като коронации и тържествени откривания на парламента.

Комедията на Джон Драйдън Marriage a-la-mode, играна за пръв път в Лондон през 1673 г., описва мола като място, където съпрузите извеждат жените си на разходка – за да видят другите и на свой ред да бъдат видени. По ирония на съдбата той озаглавява следващата си комедия The Mall, or, The modish lovers (Молът или модни любовници), където през следващата година описва мола като място, където една невярна жена се среща с любовника си.

Използването на думата в смисъл на търговски мол, както я разбираме днес, е описана в повечето източници от края на 19 век нататък. Първата покрита алея за разходка с магазини в Британия „Бърлингтън аркейд“ отваря прати през 1819 г. в Лондон (зад „Бонд Стрийт“ от „Пикадили“ до „Бърлингтън гардън“) и се е състояла от една права пешеходна алея, обградена от двете страни с малки двуетажни сгради.

Дизайнът на търговската зона е бил поръчан от лорд Кавендиш на неговия архитект Самюъл. Първоначалната идея на покритото пространство била да бъдат възпрени хулиганите да изхвърлят камари боклуци и най-вече черупки от стриди в имота на Кавендиш.

Първата търговска улица за пешеходци, проектирана от архитекта Томас Кубит, е построена в Лондон през 1822 г. и днес е известна като Woburn Walk.