25.02.2014

А кой ще предлага услуги на машините?

В света на бизнеса освен от всемогъщото финансово състояние, множество фирми се интересуват главно от това какви нови технологии ще бъдат развити и пуснати на пазара, за да оптимизират процесите и да намалят разходите си. Или поне те така си представят промените. По данни на авторите на книгата „Race Against The Machine“ Ерик Бриньолфсон и Андрю Макафий през юни 2009 г. след края на рецесията в САЩ корпоративните разходи за оборудване и софтуер са нараснали с 26 %, докато при заплатите не е била отчетена промяна.

Безспорно днес сме свидетели на все по-упорито нахлуване на технологиите в сектора на услугите, който по начало е бил запазена територия за дейности, извършвани от хора. Представете си само пощата да пристига без пощальон, сервитьорите да са заменени от поточни линии, да получавате финансови, правни и медицински съвети от предварително програмирани секции на софтуер, разпределянето на финансови ресурси в процеса на производство да става изцяло без надзора на служители и апарати да решават можете ли да извършите каквато и да е дейност в ежедневието си или не. Ами ако машините се развалят или се активира софтуерен вирус точно в решаващ момент? Кой ще предложи тогава услуга на апарата, за да се извърши услугата за вас?

На много летища например вече липсват служители за регистрация, в някои супермаркети няма касиери, всичко е оставено на вас и способността ви да се разберете с апаратите наоколо, като през цялото време се надявате, че работят правилно. Но какво ще правим с онези видове услуги, при които това не е достатъчно? Всеизвестен факт е, че всеки софтуер се прилага със съответните му бъгове и грешки. Как ще оставите тогава важен за вас проект като например инвентарен контрол да бъде изпълнен изцяло от програмни кодове и машинен елемент? Същото се отнася и за превода на информация от един език на друг. Всичко може да се обърка, ако оставите нещата във виртуалните ръце на машинния превод.

Печеливш подход при всички случаи би бил да се комбинира човешкият фактор и задължителният контрол от негова страна и потенциалът на иновативните технологии и софтуери. Любопитна реализация на научно-фантастичната концепция за свободното използване на роботи и примитивни видове дроиди с мирни цели в ежедневието на хората е идеята на гиганта Amazon да използва безпилотни летателни апарати „дрони“, активирани от служител в офиса, за доставка на малки пакети в радиус от 16 км от съответния офис, с което да предложи още по-кратки срокове на доставка на поръчката до клиента, включително в рамките на същия ден, на който е направена поръчката. Ние от EVS Translations постигаме същото, но благодарение на съвсем различен по вид и значение фактор – бързата реакция на проектните ни мениджъри, добрата организация на екипа ни от преводачи и редактори, които работят със специализирани инструменти за превод, и осъществяването на постоянна обратна връзка с клиентите ни.

Нашето отговорно отношение и професионални умения на екипите ни са това, което ни прави Вашия надежден партньор за писмени и устни преводи от и на 50 различни езика.