11.04.2018

Пепе / Pepe

Пепе / Pepe – Дума на деня – EVS Translations
Пепе / Pepe – Дума на деня – EVS Translations

Ако сте били в интернет през последните няколко години, най-вероятно − или случайно, или умишлено – сте попадали на една зелена, полу-антропоморфна жаба на име Пепе. И въпреки че той се вписва в настоящата класификация като интернет мем (или мийм), това не винаги е било така. Всъщност, Пепе показва устойчивост и адаптивност, която често е необичайна за традиционните миймове.

Ако се върнем към началото, Жабокът Пепе (Pepe the Frog) започва съществуването си като един от двамата герои в едно списание, озаглавено Playtime, създадено от американския аниматор Мат Фюри някъде преди или в началото на 2005 година. След като го представя на аудиторията в списанието, Фюри усъвършенства идеята си, като включва Pepe и още трима приятели на тийнейджърите в комикса Boy’s Club, където описва хедонистичните подвизи на групата. Публикува ги в MySpace през 2005 година. Един от най-оригиналните и запомнящи се моменти в комикса е моментът, когато жабокът уринира и разсъждава за постъпката си, като използва крилатата фраза „какъв кеф, човече“.

Изображенията на Pepe (заедно с неговата крилата фраза) скоро започват да се появяват и в други публикации в MySpace и чрез интернет форумите стават нещо като шега за посветени. От този момент нататък е само въпрос на време Pepe да се появи в англоезичния имиджборд 4chan. И докато оригиналният мийм Пепе все още може да се открие в изобилие от публикации, творческата природа на 4chan е най-вече отговорна за разработването на множество миймове на Пепе, за да отразят многобройните отговори на постове, като Sad Sad Frog (Тъжен, тъжен жабок), Angry Pepe (Ядосаният Пепе) и Smug Frog (Самодоволният жабок).

До 2014 г. разрастването на присъствието на Pepe е предимно бавно и основно ограничено до 4chan. Оттогава обаче две големи събития са причина за експлозивното му разрастване като мем. Първо, през 2014 г. многобройни знаменитости и по-специално Кейти Пери и Ники Минаж публикуват изображения на Пепе в своите страници в социалните мрежи, което естествено стимулира използването на мема от техните последователи, а и не само от тях.

Второ, няколко месеца след старта на президентската си кампания през октомври 2015 г., Доналд Тръмп ретуитва свое изображение, базирано на образа на Pepe, като въвежда мема в политическия свят, а това допълнително утвърждава присъствието му в поп културата. През 2016 г Пепе се превръща в символ на алтернативното дясно движение. Обикновено, след като даден обект започне да се асоциира с определена идеология или политическа позиция, това често ознаменува достигането на най-високата точка на популярност и проникване на пазара; обаче, поради гъвкавостта на повечето мемове, особено на Пепе, това изглежда не се случва.