21.11.2016

Постистинен / Post-truth – Дума на годината

Постистинен / Post-truth
Постистинен / Post-truth – Дума на деня – EVS Translations

След като с емотикон „сълзи на радост“ за дума на годината през 2015 г. в Оксфордския речник беше избрана емоджи − дума, отразяваща най-добре настроенията и вълненията на миналата година, думата, избрана тази година, отново не ни разочарова.

Оксфордският речник на английския език обяви думата post-truth (постистинен) за международна дума на годината за 2016-та. Това всъщност е прилагателно и речникът му дава следната дефиниция: „свързан със или обозначаващ обстоятелства, при които обективните факти имат по-малко влияние върху формирането на общественото мнение, отколкото позоваването на емоциите и личните вярвания“.

Терминът, избран тази година, съществува от няколко десетилетия, но употребата му отбеляза ръст от почти 2000 процента през последните месеци, основно в контекста на британския референдум за Брекзит и президентските избори в САЩ.

И точно гореспоменатите събития осветляват други две думи, които намериха място сред финалистите в краткия списък тази година. Британският референдум изкова думата Brexiteer – човек, който одобрява излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, а на президентските избори в САЩ избирателите гласуваха alt-right – съкращение от alternative right (алтернативна десница) – групи от хора с крайно дясна идеология, които отхвърлят традиционната политика и разчитат основно на социалните мрежи.

Ако се върнем към нашата дума от 2016 г., трябва да признаем, че вече в много редки случаи един термин може да бъде трендинг по едно и също време от двете страни на Атлантика, а като прибавим и това, че той е свързан най-вече с политиката, трябва да отчетем глобалното му влияние, въпреки факта, че според днешните хора истината може да бъде относителна.

Самият термин се появява през 90-те, като основното му значение е „след като истината е станала известна“ и е използван за пръв път в сегашния си смисъл на ограничено влияние на фактите през 1992 г. в едно есе на сръбско-американския драматург Стив Тесич в списание The Nation относно скандала „Иран-Контра“ и войната в Персийския залив.

А изразът post-truth politics (постистинна политика) е изкован на 1 април 2010 г. от блогъра Дейвид Робъртс в пост за сайта Grist, където той го дефинира като „политическа култура, при която политиците (общественото мнение и медийният разказ) са почти напълно откъснати от политиката (същността на законодателството)“.

Повечето експерти обвиняват социалните медии и тяхната нарастваща роля при разпространението на информация и мнения за това, че оказват влияние върху масите и са причина за бума на постистинната политика и за политическите кампании, фокусирани по-скоро върху емоциите на избирателите, отколкото върху обективни факти.

И все пак упреците не могат да омаловажат въздействието на един туит на Independent от този месец: „Навлязохме в един постистинен свят (post-truth world) и няма връщане назад“.