20.08.2012

Бъдещето на енергетиката

преводи петрол газ Казахстан
Бъдещето на енергетиката

Разпадането на Съветския съюз преобрази политическия и икономически пейзаж както на Европа, така и на Азия. Двадесет години след колапса на социалистическия блок някои бивши съветски републики, като например Казахстан, на практика се превърнаха в значими играчи на все по-конкурентния световен енергиен пазар.

Благодарение на огромните си запаси от нефт и природен газ Казахстан осъществи значителен икономически прогрес за сравнително кратък период от време след като получи независимост от Съветския съюз. Най-голямата страна без излаз на море на планетата не само разполага с вторите по големина петролни залежи (според Американската администрация за енергийна информация (EIA) казахстанските петролни залежи възлизат на най-малко 30 млрд. барела), но също и с втората най-продуктивна нефтодобивна индустрия (генерираща 1,54 млн. барела на ден през 2009 г.) сред бившите съветски републики, след Русия, която държи първото място.

Очевидно петролният и газов сектор (който се управлява от „КазМунайГаз” и „КазТрансОйл”) стои в основата на икономическия подем в Казахстан, доказателства за който столицата на държавата гордо демонстрира. Град Астана, столица на Казахстан от 1997 г., може да се похвали със значителен брой изумителни архитектурни постижения, като например кулата Байтерек, Ханската шатра – конструкция, наподобяваща традиционна казахска юрта, Пирамидата на мира и Централната концертна зала. Освен това обаче новопридобитият икономически просперитет доведе след себе си и една стабилна политическа и правна среда, която продължава да привлича чуждестранни инвеститори. В резултат на това значими глобални корпорации за проучване и добив на нефт и газ, като Baker Hughes, Chevron, Total, ExxonMobil, BG Group, Shell, ENI и ConocoPhillips лансират мащабни проекти в страната и инвестират в проучването на многобройните все още неразработени нефтени и газови полета на Казахстан. Ако производствените капацитети, заложени съгласно първоначалните проучвания на басейни като Тенгиз, Карачаганак, Актобе, Мангистау, Кумкол, Узен и Кашаган отговорят на очакванията, Казахстан би могъл скорострелно да намери място сред петте най-могъщи производители и един от водещите износители на петрол в света още през следващото десетилетие.

Международният климат и стремителният ръст на петролния и газов сектор в Казахстан на свой ред доведоха до значително търсене на специфични за индустрията езикови услуги в страната. Техническите преводи в комплексни отрасли, като например енергийния сектор, са обаче сред най-трудните и сложни, тъй като изискват преводачи със значителен опит в сферата и познания на изключително тясно специализираната терминология.

В допълнение преводите за нефтената и газова индустрия трябва да отразяват едно голямо многообразие от процеси и документацията им. Дори само в един типичен проект за превод от сферата на петрола и газа, документите за превод могат да обхващат терминология от подсекторите: обследване, проучване и добив; рафиниране и пазарна реализация; информационни листове за безопасност на материалите; законодателство в областта на нефта и природния газ и специфичната местна законова рамка; транспорт и логистика; строителни планове за нефто и газопроводи; чертежи в AutoCAD, оценки на въздействието върху околната и социалната среда; ръководства за експлоатация и поддръжка; тръжна документация; финансови отчети; уеб сайтове и софтуерни актуализации; рекламни материали и PR брошури.

Като регистрирана в FPAL фирма за преводи EVS Translations е експерт във всички видове преводи в сферата на петрола и газа, с особено силен акцент върху превода на документи, свързани с проучването, добива, рафинирането и продажбата на петролни и газови продукти. С повече от двадесет години опит и с над 100 служители, вие можете да се възползвате от нашето международно присъствие и специализирани за нефтената и газова промишленост вътрешнофирмени екипи от преводачи в САЩ, Европа, Близкия Изток и Азия чрез нашия български офис в София. Експертният ни опит в управлението на проекти и процеси спомага за възможно най-добрата ценова оптимизация на вашите проекти. Можем да се погрижим за всички ваши езикови изисквания – от първоначален проучвателен доклад от една страница до проект за изграждане на нефтопровод с обем от един милион думи.

Желаете ли да научите повече? Разгледайте нашия уеб сайт или заповядайте да се запознаем лично на тазгодишните лондонски изложения Gastech (8-11 октомври 2012 г.) и PETEX (20-22 ноември 2012 г.).

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.