13.05.2019

Пролетно почистване / Spring Cleaning

Пролетно почистване / Spring Cleaning – Дума на деня – EVS Translations
Пролетно почистване / Spring Cleaning – Дума на деня – EVS Translations

Тъй като времето най-накрая започна да се затопля, започнахме да се сблъскваме с една фраза, която е забавна и весела за малцина избрани и досадна необходимост за останалите. Независимо дали го харесвате или ненавиждате, пролетното почистване е най-малкото важен знак за настъпването на по-топъл сезон и – нека сме честни пред себе си – след като твърде дълго сме били затворени в домовете си заради лошото време и са изминали доста месеци след почистването след Коледните и новогодишните празници, домовете ни вероятно силно се нуждаят от него. Освен че го възприемаме като нещо, „което правим“, заслужава си да разчленим израза и да разберем откъде идва.

Както вече сме писали, думата spring е свързана със сезона, идва от староанглийската springan, първоначалното й значение е „скачам, избликвам, разпространявам се, раста“ и произлиза от протогерманската sprengan. Първата й поява в английския език може да бъде открита в анонимната историческа и религиозна поема Cursor Mundi (Бързоходецът по света), написана на средноанглийски, в която през 14 век пише: „Третият цвят… Като червена роза през пролетта, чиито цвят като че ли обгаря.

Ако се вгледаме във втората дума, cleaning, благодарение на наставката -ing, тя е отглаголно съществително, като коренът на думата идва от староанглийската clæne, със значение „без мръсотия или нечистотии“ и произлиза от думата klainja от езика на западногерманските племена със значение „незамърсен, чист“. И макар че първата употреба на думата clean може да бъде проследена назад във времето до 880 г., нашата дума cleaning е използвана за пръв път през 1662 г. от един мъж, пробвал талантите си в много области като дипломат, художествен съветник, миниатюрист и архитектурен дизайнер, с интересното име Балтазар Жербие (на френски език gerbier означава голяма купчина снопи в полето) в неговата творба с любопитното заглавие A Brief Discourse Concerning the Three Chief Principles of Magnificent Building (Кратка беседа за трите главни принципа на великолепната сграда), където той споменава: „Почистването на улиците“.

Изразът „пролетно почистване“ в смисъл на основно почистване на къща/стая и т.н., традиционно през пролетта, първо се появява в Lowell Offering, месечно списание, отпечатвано в Масачузетс, което излизало в началото и средата на 40-те години на 19 век, като в броя му от 1 април 1841 г. се споменава следното: „Не виждам как мога да й го спестя – пролетното почистване не е направено“. Терминът е използван с по-общо значение през 20 век в смисъл на всяко по-детайлно почистване, както може да се види в книгата на Хари Хамилтън Джонстън от 1920 г. със заглавие Mrs. Warren’s Daughter: A Story of the Woman’s Movement, (Дъщерята на г-жа Уорън: История на женското движение), в която терминът се употребява в смисъл на почистване на мислите: „Това беше духовно пролетно почистване, също тъй драстично и в извънредни дози, както и домашната бъркотия, известна с това име“. Откриваме го в следния цитат от брой от 15 май, 1944 г. на американското списание Life: „Навсякъде наоколо се извършваха редовните пролетни почиствания.”

Колкото до произхода на пролетното почистване, изглежда това е идея, осенила всички. Някои свързват възникването на обстойното почистване с времето около персийската Нова година, която настъпва в първия ден от пролетта и включва ритуала khaneh tekani („разклащане на къщата“), когато всичко се почиства в чест на новата година. Други възприемат пролетното почистване като наследник на древното почистване на къщата преди Пасха, извършвано от еврейските семейства, на които е заповядано да се въздържат от всички хлебни продукти, направени с квас (хамец) по време на празника (Изход 12:15).

Каквато и да е истината, важното е, че идеята е успяла да оцелее във времето. Ако възприемаме празниците по Великден и Пасха като предвестници на пролетта, това също е и времето, когато католическата църква обстойно почиства църковния олтар и всичко свързано с него или, както е при православните християни, традицията е да се почисти къщата преди и ли по време на първата седмица от Великия пост, или, както някои я наричат – Чистата седмица.

От друга страна, ако сте по-прагматични, ще признаете, че пролетното почистване има смисъл. Достатъчно топло е, за да се отворят прозорците, вятърът помага да се разнесе прахта (или почистващите пари) от дома и е твърде рано мухите и комарите да са се превърнали в проблем. Освен това, поне за онези, които имат камина, използват газ или (в миналото) печки с въглища, пролетта е сезон, когато домовете ни не се отопляват и е разумно да почистим стените и мебелите от боклук и сажди.

Така че, дори и да не сте особено въодушевени от пролетното почистване, горе главата! Не сте единствените – хората от векове изпитват подобни чувства.