23.07.2020

Проптех / PropTech

Проптех / PropTech – Дума на деня – EVS Translations
Проптех / PropTech – Дума на деня – EVS Translations

Индустриалният жаргон може да бъде объркващ, особено в индустрия, която изглежда съвсем ясно структурирана. Що се отнася до недвижимите имоти, повечето хора считат, че това е област, която изисква основно да проектирате, строите, купувате/продавате и поддържате имоти – и наистина този низ от дейности не включва кой знае какви промени. И макар по същество това да е вярно, начинът, по който осъществяваме тези дейности подсказва, че това е област, подходяща за мощния взрив на технологиите. И така – добре дошли в мрачния, експанзивен и развиващ се свят на PropTech!

Думата „протех“ навлезе съвсем отскоро в българския език. Най-общо дефинирана като „внедряване на технологии в индустрията на недвижимите имоти“, технологията PropTech, наричана още REtech (Real Estate Technology), е съкращение от израза Property Technology (имотни технологии). Ако продължим с разчленяването на израза, думата property, която е била употребявана още през 14 век, идва от старофренската propriete (в смисъл на собственост, имот като латинската proprietatem) и може да бъде открита в известната творба на Даниел Дефо от 1719 г. „Робинзон Крузо“, където той говори за собственост върху земята и жилищно пространство: „Те притежаваха обособени имоти… .“ Що се отнася до думата technology, която произлиза от гръцката tekhnologia (в смисъл на „умение, прилагано систематично в изкуство, занаят или техника“ (и по-конкретно в граматиката), макар че употребата й в английския език може да бъде проследена назад във времето до 1612 г., като термин, свързан с прилагането на знания за практически цели, е употребена за пръв път през 1829 г. в творбата на американския ботаник и лекар Джейкъб Бикълоу Elements of Technology (Технологични елементи): „За да включа, доколкото е възможно, различните теми, които принадлежат на подобно начинание, приех общото наименование „технология“ – достатъчно изразителна дума, която се среща в някои от по-старите речници и започва да се появява в наши дни в творбите на практичните мъже.“

И макар произходът на днешния термин да не е точен – най-доброто предположение за появата на широката му употреба е от по-малко от десетилетие – и никой не е съвсем сигурен какво може и какво не може да бъде считано за технология PropTech, можем да намерим утеха в две неща: това не е нещо ново, освен това е нещо, което постоянно еволюира. Като започнем с началото на 90-те години на 20 век, когато се появи специализираният софтуер в сферата на индустрията на недвижимите имоти и продължим с края на 20-ти век и началото на 21-ви, когато имотите започнаха да се предлагат онлайн, появиха се автоматизираните работни процеси и бързото им отчитане и управление, спокойно може да се каже, че вече няколко десетилетия технологията играе важна роля в развитието на индустрията на недвижимите имоти.

Въпреки че предишните новости направиха индустрията цифрова, по-бърза и по-гъвкава, в момента сме на прага на нещо, което може да донесе огромна промяна в бранша: PropTech ще направи индустрията мобилна, интуитивна и „умна“. От изобретяването и производството на специализирани строителни материали, до планирането на строителството и използването на сензори в сградите, до създаването на интуитивни и интегрирани уебсайтове за недвижими имоти, като Zillow и Zoopla, това технологично нововъведение изглежда повишава ефективността, увеличава печалбите, подобрява комуникацията и най-важното – води до по-добри (и по-персонализирани) преживявания. Представете си, че можете да дадете на Alexa по-голяма роля във вашия дом, като изпратите заявка за ремонт за някой течащ водопровод с помощта на приложение на телефона си, или че управители на сгради могат да уведомяват незабавно всички наематели за ремонти по отоплителните, вентилационни и климатични инсталации в определен час: PropTech обещава да направи всичко това и още повече.

Разбира се, тези големи надежди няма да се оправдаят, когато технологията се сблъска с такива ограничения като неуспешни сензори, проблеми в мрежата или постоянно съществуващата заплаха от проблеми със съответствието; но като имаме предвид, че глобално инвестициите в PropTech се ускоряват и от 163 милиона евро в световен мащаб през 2011 г. достигнаха до 11,3 милиарда евро през първите 6 месеца на 2019 г., PropTech има несъмнено потенциал да изгради ново бъдеще пред бизнеса с недвижими имоти.