10.09.2015

Салам / Salami – Дума на деня

Днес взимането на храна за из път обикновено означава бързи закуски или всяко нещо, което можем да грабнем на поредната бензиностанция. В миналото (във времето преди построяването на магистралите) хората са пътували със запаси от храна, която може да изтрае дълго, без да се развали. Малко храни са като салама едновременно вкусен, подходящ за носене по път и не се разваля бързо. Независимо от това дали планирате скандинавска сага с разходка до фиордите, пътуване наблизо из съседните балкански страни, или просто търсите месни продукти, които не се развалят при високата лятна температура, саламът е най-подходящият избор, стига да е наистина от добро качество.

Днешната Дума на деня salami произхожда от италианската дума salame със значение на „наденица от свинско месо с подправки, но и двете думи salami (салам) и sausage (наденица) имат един и същ латински корен sal, който означава сол. И макар да не можем да кажем с каквато и да било степен на сигурност кога това, което днес считаме за салам, в крайна сметка е започнало да се асоциира с термина, съществува легенда, според която саламът произхожда от малко рибарско селище, наречено Саламис в Кипър още от около 700 г. преди Христа. Независимо дали вярвате на тази легенда, саламът и другите му европейски братовчеди – наденицата и пушените меса, играят съществена роля в снабдяването с хранителни продукти, необходими на европейската цивилизация, колонизация и търговията.

За съжаление, някъде по веригата истинското определение на онова, което превръща салама в салам, така се е размило, че днес сме много склонни да използваме думата за наденица или за различни видове пушени меса, без да осъзнаваме в какво се състои разликата. И при трите вида месни продукти тъкмо методите на производство обясняват разликата. Например пушените меса като прошутото често представляват просто цели късове месо, обработени със сол и подправки, а наденицата и саламът се правят от мляно месо, като се добавя сланина, сол и подправки. Това, което отличава салама от наденицата е, че наденицата обикновено включва някакъв вид термична обработка, докато саламът изисква по-дълъг процес на узряване.

Първата известна употреба на термина в английския език е в творбата на Ида Пфайфър от 1852 г. Journey to Iceland (Пътуване до Исландия), където тя пише съвсем простичко:Бял хляб и салам!Като акцентира върху споменатата по-горе страст към пътешествията, една публикация от 1937 г. в списание Time and Tide пише следното:Всеки носеше кошница с храна за деня—червено вино, продълговати хлебчета, салам и череши. Така че, когато се отправите на път или на пикник, вероятно ще решите да оставите зад гърба си света на бургерите и пържените картофки и също като нашите предци ще се насладите на безкрайното удоволствие от вкуса на няколко парчета салам.