04.11.2015

Сауна / Sauna – Дума на деня

Всеки обича да разполага с време за релаксация, но някои нации са я превърнали в национален спорт. В Япония през уикенда и по празници това е повод да се отиде на горещ минерален извор. Разпръснати навсякъде из страната, тези онсен предоставят отлична възможност за подмладяване на тялото и духа. За чужденците температурата може да изглежда твърде висока и те не могат да издържат дълго във водата. Японците обаче са свикнали от деца с тези горещи приключения и могат да прекарат цял следобед във и край водата, от която се издига пара.

По същия начин и финландците са превърнали сауната в техния обичаен начин за разтоварване. Думата Sauna е финландска дума, която означава обществена или домашна баня. Или както е обяснено отлично в британското списание Discovery през 1936 г.: Особеност на Финландия, която всеки посещавал страната трябва да опита, е сауната – специалните парни бани, на които финландците от дълбока древност са свикнали да се наслаждават.

Сауната съществува от много време, поне във Финландия. В началото това е било просто яма в земята с огнище наоколо. Водата е била изсипвана върху камъни в огнището, за да се създаде пара и да се покачи температурата. Различни вариации на финландската сауна могат да бъдат открити в местните култури в Мексико и Централна Америка, а останки от древни сауни могат да бъдат намерени в Гренландия и на остров Нюфаундленд.

Думата sauna се появява в писмена форма за пръв път в английския език през 1881 г. В Land of the Midnight Sun (Земя на среднощното слънце) Пол Б. Дю Шайлу пише: „Една от най-характерните институции в страната е сауната (обществената баня), наричана на шведски Badstuga“. И така думата sauna навлиза в английския език и британците започват да се наслаждават на преживяването да се потят голи в гореща стая.

Запитах нашия колега швед в EVS Translations за сауна културата и неговият отговор беше следният: „О, сауната е финландско изобретение. Никога не отивайте на сауна с финландец. Това е все едно да играете канадска борба с някого – финландецът никога не може да бъде победен. Сауната ще бъде по-гореща, отколкото можете да понесете, и финландецът със сигурност ще принуди всички останали да напуснат“. Изглежда във Финландия стоенето в сауната по-дълго от всички останали във възможно най-голяма горещина е въпрос на гордост и демонстрация на сила и издръжливост. Дори Световният шампионат по сауна беше забранен през 2010 г. десет години след учредяването си, защото хората започнаха да умират (което беше лош късмет за Германия, защото това стана в годината, когато страната се сдоби с първата си световна шампионка, Михаела Бут).

Арт Бухвалд, редовен колумнист на Washington Post, обобщи какво представлява финландската сауна в книгата си от 1957 г. I chose Caviar (Избрах хайвера) чрез своя находчив коментар: „Във Финландия сауната не е просто баня – тя е начин на живот. За финландеца сауната е онова, което е пъбът за британеца, кафенето за французина и телевизионният приемник за американеца“.