22.11.2013

Отзвук от семинара на бъдещите лидери в сферата на продажбите

В рамките на ексклузивен семинар, проведен през месец октомври в София, млади и амбициозни българи развиха своите търговски и междуличностни умения, както и уменията им за водене на преговори. Сред присъстващите имаше мениджъри продажби, служители на различни търговски и ръководни позиции и журналисти. Целта на семинара бе да предостави на кандидатите обучение за изкуството на подготвяне и убеждаване на клиентите посредством правилното разбиране на нуждите им и тяхното удовлетворяване. Всички участници обобщиха, че за да бъде една продажба успешна и за двете страни, търговецът трябва да разбира от какво се нуждае Негово Величество Клиентът и по- най добрия начин да отговори на изискванията му.

Семинарът беше проведен от г-н Едуард Вик, главен изпълнителен директор на EVS Translations. Той смята, че най-добрите компании и най-добрите специалисти в областта на продажбите ще постигат успех чрез създаването на печеливша (win win) ситуация както за себе си, така и за своите клиенти. Г-н Вик сподели с участниците техниките, които са му помогнали да изгради водещ бизнес в областта на езиковите преводи в последните повече от 20 години в една индустрия, чийто потенциал се равнява на 25 млрд. щатски долара и бързо нараства.

Г-н Вик провокира участниците да бъдат активни, да мислят като клиента и да решават как най-добре да представят нуждите на клиентите. Търпението е необходимо качество според него. Много е необичайно да се спечели приятел или клиент при първи разговор. Необходимо е да привлечеш интерес, да заинтригуваш, да разбереш клиента и да не се предаваш. Нужно е да осъществиш поне 8 контакта, преди да привлечеш човек, а също и евентуален клиент. Използвани и обсъждани бяха интерактивни ситуации и случаи, в които участниците успяха да се възползват от своите знания и умения, за да постигнат повече, отколкото са очаквали. Г-н Вик посочи, че:
„Необходимо е търпение и още търпение, както и организация и постоянство. Рим не е бил изграден за един ден, търговският персонал в България също не е . Тъй като са изключително интелигентни и интересни, младите българи имат потенциал да се развият успешно като професионалисти в продажбите, ако получават подходящо обучение и имат желание за работа.‘‘