28.03.2013

Сондажи в Бразилия: чуждестранни инвестиции, локално съдържание и правила

Сондажи в Бразилия
Сондажи в Бразилия: чуждестранни инвестиции, локално съдържание и правила

Преди близо 25 години, мислите за Бразилия извикваха в съзнанието образи за слънчеви плажове и туристи, но Бразилия днес е друга: от туристическа дестинация тя се превърна в първата по важност дестинация за бизнес в Латинска Америка.

Както на регионално равнище, така и в глобален контекст, като една от страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), Бразилия днес е голям икономически играч.
Въпреки че ключовите фактори за появата на Бразилия са инфраструктурни инвестиции, общата логика диктува, че икономиките растат на базата на търговията. Но какво е онова нещо, което Бразилия може да предложи на останалата част от света? Бразилия разполага с природни ресурси, и по-специално с енергийни ресурси.

Последните открития на въглеводороди край бреговете на Бразилия послужиха за увеличаване на общата средна оценка за количеството на петрола в Бразилия от 20 млрд. барела на около 70 млрд. барела, което е увеличение от над 200%. Този скок в доказани запаси, заедно с факта, че според Международната агенция по енергетика, бразилското производство на енергия се е увеличило с 40%, докато нетният внос на енергия е намалял с 21%, показва, че Бразилия се превръща от нетен вносител на енергия в нетен износител на енергия.

Тази хипотеза потвърждават данни от Световната банка, според които преките чуждестранни инвестиции в Бразилия са се удвоили – от 31 млрд. долара през 2009 г. до 71 милиарда през 2011 г., с прогресивно по-голям дял на тези инвестиции, насочени към енергийния сектор.

Несъмнено тази смесица от фактори прави енергийния пазар много привлекателен за чуждите инвеститори; въпреки че има някои условия…
Все по-големият брой предприятия в бранша не значи непременно липса на регулация, нито трябва да се тълкува като липса на желание за контрол върху бизнес плановете, операциите или добрите практики.

Един пример за строгите политики в областта е енергийният гигант “Шеврон”. Неспособността му да отговори на строгите изисквания по отношение на въздействието върху околната среда за крайбрежния добив на петрол му донесе глоба за нарушение в размер на 26 млн. долара.

Като се вземе предвид желанието на бразилската Национална агенция по петрола, природния газ и биогоривата (ANP) да налагат глоби и да анализира практиката на компанията чрез трети лица, най-добрият начин да се избегнат скъпоструващи санкции е да се избегнат регулаторните нарушения.

Но как може да се постигне това?
На първо място проблеми като този могат да се избегнат посредством бизнес, който се регулира правилно и взаимодейства активно с правителството и трети страни, запознати добре с местните закони и нормативи.
Много фирми са избрали да заобикалят тези правила, като използват партньорство с местния бизнес, макар че това би могло да създаде още един слой на комуникация и проблеми по цялата верига.

За щастие, целенасочената работа с компания за преводи може да спести много проблемни аспекти, преди те да станат големи и разрешаването им да струва много пари. Чрез използването на утвърдена и уважавана фирма за преводи, която е запозната с нуждите на бизнеса – особено в енергийния сектор – много проблеми могат да бъдат превъзмогнати или напълно избегнати, като по този начин се спестяват време, пари и (най-лошото възможно от всичко) накърняване на репутацията на бизнеса.

Като фирма, регистрирана по FPAL, EVS Translations е експерт в преводи за петролната промишленост. Специфичният ни фокус са преводите на документи, свързани с проучването, добива, преработката и доставката на петролни продукти и газ. Нашите технически преводачи имат богат опит и са специализирани по въпросите, свързани с индустрията, съответната терминология, уникална за петролния и газовия сектор, и всички документи, свързани с него.

Ако имате нужда от преводи за индустрия петрол / газ или необходимост от преводи на геофизични дневници, геотехнически дневници, планове за разработване, изследвания на пластовете, доклади от експедиции, ръководства за експлоатация, покани за участие в търгове, тръжна документация, презентации, протоколи, процедури, документи за експлоатация, одити за съответствие, програми за сондиране, доклади относно находища, експлоатация на находища, технически чертежи, CAD чертежи, проектна документация, доклади от експедиции, оценки на социалното въздействие, както и всякакви други документи, отнасящи се до производствени дружества и опазване на околната среда, можем да Ви предложим специализиран превод и редакция, спрямо Вашите изисквания и използваната от Вас терминология.

Свържете се с EVS Translations Bulgaria още днес относно проектите Ви за индустрия петрол/газ, на телефон: +359 (2) 980 52 54, или ни изпратете онлайн запитване на имейл: bg(at)evs-translations.com.