23.03.2015

Стадион / Stadium – Дума на деня

Кога за последен път бяхте на стадиона, за да подкрепите с възторжени възгласи любимия си отбор или атлет или за да гледате концерт или друго развлекателно събитие?

Стадионите наистина са вдъхновяващи места, защото от една страна обединяват хора с различен произход и статус, а от друга могат да превърнат и най-добрите приятели във временни съперници.

От древни времена стадионът е свято място. Историята му започва в 8-ми век преди Христа в Древна Гърция с първите Олимпийски игри. Първата Олимпиада се състои на писта с формата на буквата U, обградена от каменна трибуна с два отделни входа за съдии и зрители. За около век единственото спортно събитие на гръцкия олимпийски фестивал е било надбягването, която е включвала едната дължина на U-образната писта, което се е равнявало на гръцката мярка за дължина един stadion (стадион). С други думи, първите олимпийски атлети са пробягали един стадион (stadion) от стадиона (stadium). Петобоят навлиза едва през 708 г. преди Христа.

Двете най-ранни споменавания в английския език се датират от 14 век, като първата идва от версия на Библията на английски език, в която гръцката дума stadion е дефинирана като „мярка за дължина, хиподрум, писта за надбягвания, пистата в Олимпия“. С дължината на stadion е свързано второто писмено споменаване на думата от добре познат на нашите читатели източник – Джон Тревиза. В направения от него превод на английски език на ранната енциклопедия от 1398 година De Proprietatibus Rerum (On the Properties of ThingsЗа свойствата на нещата), Тревиза определя дължината на стадион като „една осма част от милята“.

Всъщност по-късната еквивалентна римска мярка stadium е равна точно на една осма от милята и става историческа основа за по-късно възприетата имперска единица от един фурлонг, която е равна на 660 фута (около 201 метра).

Очевидно римската дума stadium произлиза от гръцката stadion. Ако следваме точната етимология на думата обаче, тя произлиза от гръцката дума stadios (фиксирана), през латинската stadia – множествено число на думата stadium, с която се назовава гръцката мярка от един stadion.

Първите писмени свидетелства споменават stadium вместо stadion и идват от още един добре познат на нашите читатели изследовател на английския език – Филемон Холанд. В неговите преводи от началото на 17 век се среща определението: „Един стадион или един фурлонг се състои от 125 наши стъпки….. Стадион – участък или площ земя с дължина 625 фута.“

Интересен факт е, че стадионът, който е домакин на първите модерни Олимпийски игри през 1896 година, е реконструиран от останките на древногръцкия Панатински стадион. Той е построен през 6 век пр. Хр. и е бил реконструиран няколко пъти, за да бъде завършен в мрамор през 4 век пр. Хр. Бил е с капацитет 50 000 седящи зрители и е функционирал до 140 година пр. Хр.

Въпреки това най-легендарният стадион за британските зрители не е стадион „Уайт сити“ (White City Stadium), първоначално познат като „Великият стадион“ (The Great Stadium), който е домакин на повечето спортните събития след първите Олимпийски игри, проведени в Англия през 1908 година, а е меката на футбола – стадион „Уембли“. Повечето хора напълно ще се съгласят със статията във вестник Times, публикувана през 1928 година: „Трудно е да си представим по-впечатляващо съоръжение от Стадиона [стадион Уембли], което да бъде домакин на най-големия футболен турнир за годината.“