08.05.2019

Трон на хризантемата / Chrysanthemum Throne

Трон на хризантемата / Chrysanthemum Throne – Дума на деня – EVS Translations
Трон на хризантемата / Chrysanthemum Throne – Дума на деня – EVS Translations

Благодарение на сериала на HBO „Игра на тронове“ и основната му тема – борбата за Железния трон, изглежда напоследък се възроди интересът към троновете. Далеч от света на фантазията и измислицата, току-що станахме свидетели на широко огласеното наследяване на трона в най-старата оцеляла монархия в света – Японската империя. Далеч от Седемте кралства на Вестерос и царедворските интриги (поне в днешно време), нека разгледаме Трона на хризантемата, какво представлява той и защо наследяването му е толкова важно.

На първо място заслужава да се отбележи, че Тронът на хризантемата не е истински трон, поне не във физическия смисъл да импозантно кресло, на което би седнал един монарх. По същия начин, по който казваме „Вашингтон“, „Уестминстър“ или „Кремъл“, а имаме предвид САЩ, Обединеното кралство или Русия, Тронът на хризантемата е метоним за японския император.

Терминът „хризантема” е препратка към императорския печат на Япония и на кралското семейство. В по-широк смисъл, това е пример за камон (японски хералдически знак), който, подобно на хералдическите знаци в Европа, има за цел да идентифицира членовете на определено семейство. Що се отнася до това кои фактори са причина точно хризантемата да се използва за идентифициране на императорското семейство, това се дължи на сливането на 2 убеждения: за древните китайци, които внасят хризантемите в Япония през V век, тя символизира дълголетие, и за японците растението бързо става известно като най-благородното сред всички цветя.

Минава доста време преди комбинирания символ да започне да се свързва с императорското семейство: първата записана употреба на хризантемата от императорското семейство датира от времето на 82-рия император на Япония, император Го-Тоба (後鳥羽天皇), който царува от 1183 до 1198 година.

Освен използването на цветето като символ, какво да кажем за самия трон? Въпреки че трон от хризантеми не съществува във физическия смисъл на думата, това не означава, че технически той не е „трон”. Ако търсим реален трон, който се счита за японски императорски трон, той вероятно би бил най-стария оцелял трон, използван по време на церемонията по коронясването или възкачването на трона. Разположен в императорския дворец в Киото и отделен от останалата част на залата със завеса, Тронът на хризантемата Такамикура (高御座) се издига над пода на около пет метра височина на върха на осмоъгълна платформа с плъзгаща се врата, украсена с картини с образите на 32 небесни светии от периода Хейан, за да скрият императора от погледа.

Прехвърлянето на императорската власт включва както промени, така и запазването на някои почитани церемониални традиции. Например смяната на императора означава и смяна на епохата: Япония преминава от ерата Хейсей, свързвана с царуването на император Акихита, към ерата Рейва, свързвана с качването на трона на неговия син, настоящия император Нарухито. Всяка церемония по наследяването включва 3 императорски съкровища на Япония, които са толкова свещени, че дори императорът никога не ги е виждал. Те сe съхраняват в скрити кутии и се състоят от: Ята но Кагами, огледало с осем страни, символизиращо мъдростта – от храма Исе, разположен в префектура Мие; Кусунаги-но цуруги, свещения „меч, който сече трева“ и символизира доблестта и храбростта от храма Ацута в префектура Аичи; и Ясакани но магатама, свещения извит зелен нефрит, символизиращ благосклонността, съхраняван в Имперския дворец в Токио.