28.04.2015

Унитарен / Unitary – Дума на деня

Напоследък научихме интересни неща за историята на думите виги и тори, но освен изследването на думи, свързани с политически партии и фракции, любопитно е да се изследват и някои типични думи, свързани с британското управление. Ако се вгледаме в структурата на политическото управление, ще видим, че съществуват различни форми. Например много страни се смятат за федерации, като Русия, Германия и САЩ (където правителства на различни нива си поделят властта). Европейският съюз е най-близо до модерния еквивалент на конфедерация (създадена като обединение на суверенни държави), а нации, подобни на Обединеното кралство, са определяни с днешната Дума на деня – унитарни.

В основната си форма, думата unitary е просто прилагателно, което означава, че определен предмет е неделим и еднороден. Използвана за пръв път в английския език през 1816 г., думата е производна на думата unit, която идва от латинската дума unitum/unire (обединявам). Когато се използва във връзка с правителство, терминът означава, че държавата е управлявана от един-единствен център на властта, който в Обединеното кралство, естествено, е парламентът. (Любопитно е, че макар наскоро британският парламент да прехвърли значителна власт на местните правителства в Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, Обединеното кралство все още се смята за унитарна държава поради факта, че тази местна власт е предоставена и може да бъде оттеглена единствено от парламента.)

В първите три десетилетия на употреба на думата и през по-голямата част от историята й думата unitary е била използвана в научен физически смисъл. Както става с много други думи обаче, с времето значението й се разширява и надхвърля първоначалното определение. Първата позната употреба на думата, свързана с хора, е от 1847 г. в списание Tait’s Edinburgh Magazine, в което пише: „Разпокъсаните и обединяващите системи… С вторите трябва да се постигнат икономики на унитарно съжителство.“ През 1936 г. сър Робърт К. Ензор използва термина за пръв път във връзка с Обединеното кралство в Oxford History of England (Оксфордска история на Англия) 1870-1914 г., където пише: „Специален ефект от Закона за общинските съвети е фактът, че Лондон за пръв път след значителното си разрастване в последно време, се сдоби с избрано от жителите му унитарно управление във формата на Лондонския общински съвет“. По-широк поглед върху онова, което се случва в Обединеното кралство в последните десетилетия, предоставят парламентарни документи от 1968-1969 г. В тях, в Report of the Royal Commission on Local Government (Доклад на кралската комисия за местното правителство), пише: „Трябва да обединим отговорността за всички служби в един-единствен център на властта за всяка област. Такива области се наричат унитарни, а властите, отговорни за тях – унитарни власти.“

Думата унитарен не е често срещана в разговорния български език. Употребява се най-често от специалистите, когато искат да направят разлика между унитарната и федеративната държава.