06.11.2014

Вендета / Vendetta – Дума на деня

Вендета е дума, която произхожда от италиански и означава отмъщение. Свързана е с междуфамилни войни, които продължават поколения наред. Когато на член на една фамилия е поругана честта по някакъв начин или е убит, дълг на семейството му е да отвърне на удара. В „Ромео и Жулиета“ Шекспир пресъздава битката между фамилиите Капулети и Монтеки и така я превръща в най-известната вендета. В пиесата, вендетата постига отмъщение, защото не съществува реална съдебна система, която да приложи подходящо наказание.

Думата навлиза в английския език относително късно. През 1855 г. изведнъж сякаш от нищото, списанието „Единбург ривю“ отпечатва статия, в която думата вендета е употребена цели седем пъти. Когато се появява за пръв път, думата не е придружена от обяснение. Темата е историята на Корсика и в текста се споменава, че един герой е загинал в „лична вендета“. Няколко страници по-нататък се заявява, че „кървавата вендета преминава от една епоха в друга“. Думата вендета намира своето място в езика и се използва най-вече за кървава разправа, независимо дали действието се развива в Уелс, Корсика или Папуа.

Темата за вендета е предпочитана от филмовата индустрия. В последните 100 години са заснети 8 филма с това заглавие. Но най-значимата артистична вендета е в антиутопичния роман в комикси „В като вендета“ (V for Vendetta), написан от Алън Мур, последван през 2006 г. от филм със същото заглавие. (Този филм е извън посочените 8). Идеята за тази антиутопична реалност стартира като непопулярни комикси през 1982 г., но впоследствие се превръща в успешен призив срещу полицейската система. Когато „Анонимните“ – мрежа от интернет активисти – за пръв път използват Гай Фокс в демонстрация срещу Църквата на сциентологията през 2008г., това дръпва чувствителна струна в обществото. Маската във „В като вендета“ изведнъж се превръща в символ на атаката срещу тоталитарната държава.