22.08.2018

Яндере / Yandere

Яндере / Yandere – Дума на деня – EVS Translations
Яндере / Yandere – Дума на деня – EVS Translations

Ако, когато сте прочели думата цундере в предишната ни публикация, сте си помислили за такава тема като трудната любов или за хора от този тип, които сте срещали в живота си, днешната дума е до голяма степен противоположна. Яндере определено може да изглежда приятен персонаж в определени ситуации, но това са по-скоро хора, за които в крайна сметка съжалявате, че познавате и меко казано отношенията с тях обикновено не свършват добре. Ако цундере първоначално са неприятни, а после стават обичливи, яндере могат да бъдат привлекателни, а после показват опасната си природа.

Самият термин обикновено се отнася за тип хора (обикновено жени), които най-общо казано са обсебени от нездрава романтична мания по някого. Образувана по същия начин като думата цундере, яндере е портманто от яндеру (病んでる), със значение на психическо или емоционално заболяване и дередере (でれでれ), което означава „влюбен до уши“. По същество това са хората, които обичат отвъд рационалността.

Типажът яндере често се представя в началото на отношенията като идеалния партньор – хората от този тип показват множество привлекателни аспекти, често изглеждат дълбоко влюбени и е много трудно да не им се отговори със същото. За съжаление, докато разумните хора разбират, че всяка връзка или се развива, или отмира и динамиката й се променя след първоначалното увлечение, хората от типа яндере не разбират това. Дори още по-лошо – те смятат, че промяната се дължи на нечия намеса в отношенията и реагират светкавично и бурно. Ако сте гледали „Фатално привличане“ или „Мизъри“ по романа на Стивън Кинг, Глен Клоуз и Кати Бейтс са ярки примери на типажа яндере.

Въпреки че особеностите на яндере са били забелязани в аниме и манга още през 1985 г., когато се появяват в японския телевизионен аниме сериал Mobile Suit Zeta Gundam, действителното използване на термина, така както е известен днес, започва едва около 2000 година. Както може да се очаква от дума, свързана с аниме, терминът навлиза в интернет благодарение на англоезичния имиджборд и анонимен интернет форум 4chan и оттам получава широко разпространение.

Освен че е свързан с аниме и манга, яндере представлява и една по-стара японска културна концепция. Описана като идеалната жена в японската културна традиция, идеята за „Ямато Надешико“ през 19 век гравитира около конфуцианските идеали за семейна лоялност и почти феодално подчинение, но прикрива един винаги присъстващ, но скрит стремеж да бъдат защитени на всяка цена онези, към които се проявява интерес.

Така че, макар срещата с някой с характеристиките на днешната дума, може да е проблематична, тя може от определена гледна точка да е доста полезна. В края на краищата, кой не иска да бъде с някой, който му е предан и е готов да го защитава на всяка цена? И след всичко това важно е да помним, че съществува тънка граница между това да бдиш като орлица над някого и да преследваш колегата, обичащ да флиртува, с брадва (какъвто е случаят в електронната игра „Яндере симулатор“).