13.01.2015
Desislava Nikolova EVS Translations

Кой стои зад думите – Десислава Николова

След като ви представихме инициатора на рубриката ни Дума на деня, нашия изпълнителен директор Едуард Вик, и един от авторите, Люси Кикучи, днес бихме искали да ви срещнем със следващия ни автор – Деси Николова.

Аз съм Деси Николова, координатор онлайн маркетинг и социални медии в EVS Translations. Цялото ми име е Десислава и е достатъчно да го разчлените на съставните му части (Де си Слава), за да видите, че търся слава. Надявам се поне мъничко да се доближа до славата чрез редовни публикации в рубриката ни Дума на деня… В рубриката се гмуркам с любопитство в произхода на думите и се опитвам да проследя как са навлезли в английския език, което пък много често е съпроводено с откриването на вълнуващи истории за личности, народи, култури, места, за историята и живота на хората през вековете.

Проследяването на историята на дума прилича на правене на моментални снимки на думата във времето. И понеже фотографията е една от слабостите ми, чувствам се така, все едно споделям снимки с читателите и така се опитвам да представя най-значителните, черно-бели или ярки цветни стъпки, с които думата е навлязла в английския език.

Другата ми страст са пътешествията и постоянната ми жажда да опознавам света и всички култури и традиции, вкусове, цветове и идеи как да се наслаждаваме на живота според представите на различни народи. Досега съм живяла в три държави и съм посетила само 10% от световната територия, така че ми предстои дълъг път. Писането на публикации в рубриката Дума на деня е като пътуване на място, от креслото, а това подхранва и стимулира желанието ми за истински пътешествия.

Надявам се, че вие, читателите, се наслаждавате на нашето лингвистично пътуване около света и че през следващите месеци ще пътуваме заедно през последните 100 години в издирване произхода на думите, които празнуват 100-тен рожден ден през 2015 г.

И така, закопчайте коланите и за да не пропуснете някоя дума, абонирайте се за нашата Дума на деня и се чувствайте поканени да споделяте коментари или да задавате въпроси.