15.05.2019

Арчи / Archie

Арчи / Archie – Дума на деня – EVS Translations
Арчи / Archie – Дума на деня – EVS Translations

Нека си кажем направо – Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор не е очакваното име за сина на принц Хари. Всъщност, ако сте заложили на името Арчи, може би е време да играете на лотария: букмейкърите преди това предсказваха, че името Арчи има шанс 1 на 100 и бяха получили само 60 залагания. Името Арчи беше затъмнено от по-традиционни кралски имена като тези на останалите членове на кралското семейство, като например името на бащата на Арчи (Хенри Чарлз Албърт Дейвид), неговия чичо (Уилям Артър Филип Луи), неговия братовчед (Джордж Александър Луи), и дядо му (Чарлз Филип Артър Джордж).

И все пак, при положение че е седми в реда при унаследяването на британския трон, има доста неща, които могат да бъдат научени и разбрани от едно име. Първата забележима разлика е във фамилното име, Маунтбатън-Уиндзор, което произлиза от приетото от принц Филип фамилно име и двора Уиндзор на кралицата (от 1917 г.), предавано на всички нейни потомци, което подсказва желанието на принц Хари и Меган Маркъл детето им да расте извън светлината на прожекторите. Използването на името Харисън като второ име ни връща към Средновековието, когато е било бащино име със значение „синът на Хари (или Хенри). Но какво да кажем за първото име?

Въпреки, че се смята, че Арчи – вместо по-официалното име Арчибалд – има, според People Magazine, по-непринудено, американско звучене, то далеч не е без собствени достойнства. Името не само че се появява в собственото потекло на принца – Арчибалд Кембъл, 9-ти граф Аргайл на Шотландия е далечен роднина на майка му, принцеса Даяна – но и името се класира на 19-то място в списъка с 20-те най-популярни имена за момче в Обединеното кралство през 2018 г., макар че може да се предположи, че ще се изкачи в класацията в следващите няколко години.

Също като дворът Уиндзор, който сменя името си от Сакс-Кобург и Гота по време на Първата световна война заради антигермански настроения и желанието на британската монархия да се дистанцира от Германия, името Арчибалд и неговите производни произлизат от немската дума erchan, чието първоначално значение е „истински и скъпоценен“ и думата bald, която някои превеждат като „смел“и първоначално е била изписвана Erchambald или Erkanbold.

Колкото до това кое е станало причина за промяната в изписването на думата, тя произтича от същите хора, които са променили самия английски език – норманите. Старофренският, повлиян от гръцките имена, започващи с елемента αρχος (archos), със значение „господар или вожд“, също се адаптира и възприема името, което вече значи „смел господар“. След 1066 г. англосаксонското и германско изписване на думата и разбирането й бързо бива изтласкано и заменено с нормано-френската версия Archibald.

Въпреки че може да изглежда донякъде неортодоксално, всичко това има смисъл. Въпреки че всички имена на малкия Арчи, както и самата монархия, са просмукани с история и притежават няколко различни значения, когато се поставят едно до друго, те описват уникално и различно име, дадено от родители с различен възглед върху това какво означава да си член на кралското семейство.