09.10.2018

Международна архитектурна награда International Highrise Award

Международна архитектурна награда International Highrise Award
Международна архитектурна награда International Highrise Award – EVS Translations

Отвъд чисто утилитарното разбиране, една многоетажна сграда е нещо повече от огромно пространство, където хората живеят или работят. Самата сграда има идентичност и характер и е плод на артистичен, но и устойчив дизайн, изразен чрез съчетание на структурна цялост и пространствено решение. Точно тази кулминация на влияние, визия и конструкция ще бъде обсъждана от журито на международната архитектурна награда International Highrise Award, когато избира сред финалистите носителя на наградата за 2018 година.

Още от създаването на наградата през 2003 г. като съвместна инициатива на град Франкфурт, Германския архитектурен музей и DekaBank Deutsche Girozentrale, тази изключително престижна международна награда за архитектурен дизайн е била връчвана за общо 7 забележителни сгради, които „съчетават безупречна устойчивост, външна форма и качество на интериорното пространство, а да не говорим за социалните аспекти, за да оформят изключителен дизайн.“ Освен наградата от 50 000 евро, статуетка, проектирана от Томас Деманд, и известността на самата награда, спечелването й представлява в известна степен реабилитиране и признание от страна на колегите в отрасъла, тъй като журито се състои от архитекти, строителни инженери, експерти по недвижими имоти и критици в областта на архитектурата.

Макар на практика наградата да е отворена за всички сгради, завършени през предходните 2 години (т.е. откакто е присъдена последната награда) и които са на височина най-малко 100 метра, строгите критерии за отсяване на потенциалните кандидати ‒ като (но не само) градска интеграция, устойчивост, функционалност, рентабилност и иновативни сградни технологии ‒ ограничи списъка на номинираните на 36 от 15 държави. Петимата финалисти са:

  • Кула „Маханахон“, Банкок, Тайланд, по проект на Архитектурно бюро „Оле Шийрин“, Банкок/Тайланд и OMA Office for Metropolitan Architecture, Пекин/Китай
  • Жилищна сграда „Бейрутски тераси“, Бейрут, Ливан, проект на архитектурната фирма Herzog & de Meuron, Базел/Швейцария
  • Кула „Торре реформа“, град Мексико, Мексико, от арх. Бенджамин Романо, град Мексико/Мексико
  • Комплекс „Чаоян Парк Плаза“, Пекин, Китай, по проект на MAD Architects, Пекин/Китай
  • Хотел „Оазис хотел даунтаун“, Сингапур, по проект на WOHA, Сингапур

 

Като видим снимките и прочетем описанията на 5-те финалисти (което ви препоръчваме горещо и можете да направите тук), лесно можем да заключим, че всеки финалист заслужава наградата; но преди да се впуснем твърде дълбоко в индивидуалната структура на всяка сграда, важно е да си припомним, че всеки от тези небостъргачи, който се опитва да разчупи границите на възможното в архитектурата, е синергичен продукт на множество разнообразни единици. Всеки строителен проект изисква обединяване на усилията на проектанти, архитекти, служители в администрацията, инвеститори, ръководители на строителни обекти, доставчици на материали, работници и др.

В наши дни високото строителство се превърна в глобализирана индустрия и отдавна мина времето, когато всеки проект можеше да бъде осъществен с помощта на финансирането, строителните материали, труда и техническото ноу-хау на една конкретна държава или област. Модерните строителни проекти обикновено включват финансиране от безброй източници, множество доставчици на материали, група ръководители на обекта и (често) колектив от архитекти. Всъщност някои от финалистите на конкурса са ярки примери за това, като многофункционалния небостъргач „Маханахон“ в Банкок, който е съвместно дело на местна архитектурна фирма и китайска фирма, както и жилищната сграда „Бейрутски тераси“, която, макар и да е построена в Ливан, е проектирана от архитектурната фирма Herzog & de Meuron от Базел, Швейцария.

Като се има предвид, че планирането изисква спазване на административни наредби, своевременно получаване на материали, съобразяване с екологичните изисквания и спазване на крайните срокове, откритата и добре разбрана комуникацията е жизненоважна. И обратното, при положение, че такава голяма част от този процес е глобализирана, значително се увеличава вероятността от поява на недоразумения и неразбиране, които могат да забавят одобрението от страна на регулаторните органи, да влошат ритмичността на доставките или да удължат времето за строителство (като всичко това неизбежно води до увеличаване на общите строителни разходи). Естествено, най-добрият начин да намалите евентуални проблеми, подобни на тези, е да се уверите, че всички страни се разбират една друга, а най-добрият начин да направите това е да използвате услугите на реномиран доставчик на езикови услуги. От оказване на помощ във връзка с проект и архитектурни преводи, през административни наредби и прилагане на разпоредби за здраве и безопасност до основни доставки и комуникация между работниците, партньорството с преводаческа компания може да спести на всички страни много време, пари и стрес.

Също като вас, EVS Translations е фирма с присъствие в световен мащаб и с глобален обхват. Използвайте нашите щатни екипи от специализирани преводачи в строителната индустрия, редактори, IT специалисти и проектни мениджъри, за да привлечете нови клиенти по света и да управлявате ефективно вашите проекти.

Възползвайте се от 25-годишния опит на EVS Translations в обслужването на широка гама от международни строителни и инфраструктурни проекти и нашата водеща позиция по отношение на сертифицирано по ISO качество, оптимизирани процеси, технологии за превод и обслужване на клиенти, и се свържете с нас.

Ако имате нужда от повече информация, прочететеКак EVS Translations подкрепя бъдещето на строителството и индустрията за недвижими имоти от един източник.